Karl Hovelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Hovelsen
Karl Hovelsen en 1903.jpg
FødtKarl Frithjof Hovelsen
23. mars 1872Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død13. sep. 1955Rediger på Wikidata (83 år)
Oslo[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper, langrennsløperRediger på Wikidata
Barn Leif HovelsenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt HøybråtenRediger på Wikidata
Utmerkelser Holmenkollmedaljen (1903)Rediger på Wikidata
SportSkihopping, kombinert, langrennRediger på Wikidata
Klubb(er)Bærum SportsklubbRediger på Wikidata

Karl Hovelsen (født 23. mars 1872 i Christiania, død 13. september 1955[2]) var en norsk skihopper og kombinertløper. Hovelsen gikk for Bærums Skiklub. Han bodde en periode i USA, hvor navnet hans ble skrevet Karl Howelsen og Carl Howelsen.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Han vant 5-mila under Holmenkollrennene i både 1902 og 1903, samt kombinert i 1903. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1903.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

«Føregangsmenn for skisporten i USA og Canada: John Albert Thompson (Snowshoe Thompson), Olaus Jeldness, Herman Smith-Johannsen, Carl Howelsen og Alf Engen», minnestøtte ved Emigrantkirka på Sletta ved vestnorsk utvandringssenter på Radøy i Norhordland.

I 1905 emigrerte Hovelsen til USA. Her regnes han som en av skiidrettens pionerer. I 1906 holdt han oppvisninger i skihopp, og fikk tilnavnet «The flying Norseman». Oppvisningen var sommerskihopping i en fornøyelsespark, fra et 90 metes tårn, 20 meter gjennom luften og landing i et vannbasseng. Han ble plukket opp av sirkuset «The Ringling Brothers, Barnum and Bailey Circus», og hadde en opptreden som ble presentert som «ski sailing» og «The Sky Rocket».

I 1911 var han i Hot Sulphur Springs, Colorado, dratt dit av de gode snøforholdene. Han fikk med seg folk på en vinteraktivitetsfestival. Den vinteren ble den første årlige vinterfestivalen holdt, og Hovelsen konkurrerte i den første skihoppkonkurransen holdt i Colorado. Han reiste rundt i Colorado og holdt opplæring i langrennsteknikk og skihopping. I 1914 fikk han bygget et skihopp i Steamboat Springs i Colorado, og dro i gang en årlig skifestival også her. Hovelsen hoppet 108 fot (ca. 33 meter) og vant konkurransen. Skibakken i Steamboat Springs fikk navnet Howelsen Hill i 1917, og har fotsatt samme navn. Anlegget har sju bakker, den største med K-punkt 114 meter og bakkestørrelse 127 meter.

Hovelsen reiste hjem til Norge i 1922.

  • Carl Howelsen ble tatt opp i «the Colorado Ski and Snowboard Hall of Fame» i 1977.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Journalist, Thorkild Gundersen; MENN, Vi. «Denne norske skiløperen endte som sirkusartist i Amerika». www.side3.no (norsk). Besøkt 4. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Aksel Refstad
Holmenkollmedaljen
Neste mottaker:
Harald Smith
Flaming soccer ball 01.svgDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.