Karl Hovelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Hovelsen
Født23. mars 1877
Oslo
Død13. september 1955 (78 år)
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Holmenkollmedaljen

Karl Hovelsen (født 23. mars 1877 i Oslo, død 13. september 1955) var en norsk skihopper og kombinertløper. Hovelsen gikk for Bærums Skiklub. Han emigrerte en periode til USA, hvor navnet hans ble skrevet Karl Howelsen og Carl Howelsen.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Han vant 5-mila under Holmenkollrennene i både 1902 og 1903, samt kombinert i 1903. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1903.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

«Føregangsmenn for skisporten i USA og Canada: John Albert Thompson (Snowshoe Thompson), Olaus Jeldness, Herman Smith-Johannsen, Carl Howelsen og Alf Engen», minnestøtte ved Emigrantkirka på Sletta ved vestnorsk utvandringssenter på Radøy i Norhordland.

I 1905 emigrerte Hovelsen til USA. Her regnes han som en av skiidrettens pionerer. I 1906 holdt han oppvisninger i skihopp, og fikk tilnavnet «The flying Norseman». Oppvisningen var sommerskihopping i en fornøyelsespark, fra et 90 metes tårn, 20 meter gjennom luften og landing i et vannbasseng. Han ble plukket opp av sirkuset «The Ringling Brothers, Barnum and Bailey Circus», og hadde en opptreden som ble presentert som «ski sailing» og «The Sky Rocket».

I 1911 var han i Hot Sulphur Springs, Colorado, dratt dit av de gode snøforholdene. Han fikk med seg folk på en vinteraktivitetsfestival. Den vinteren ble den første årlige vinterfestivalen holdt, og Hovelsen konkurrerte i den første skihoppkonkurransen holdt i Colorado. Han reiste rundt i Colorado og holdt opplæring i langrennsteknikk og skihopping. I 1914 fikk han bygget et skihopp i Steamboat Springs i Colorado, og dro i gang en årlig skifestival også her. Hovelsen hoppet 108 fot (ca. 33 meter) og vant konkurransen. Skibakken i Steamboat Springs fikk navnet Howelsen Hill i 1917, og har fotsatt samme navn. Anlegget har sju bakker, den største med K-punkt 114 meter og bakkestørrelse 127 meter.

Hovelsen reiste hjem til Norge i 1922.

  • Carl Howelsen ble tatt opp i «the Colorado Ski and Snowboard Hall of Fame» i 1977.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Aksel Refstad 
Holmenkollmedaljen
Neste mottaker:
 Harald Smith 
sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.