Karl Hovelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Hovelsen
Født 23. mars 1872
Oslo
Død 1955
Yrke Skihopper, kombinertløper
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Holmenkollmedaljen

Karl Hovelsen (født 1877 i Oslo, død 1955) var en norsk skihopper og kombinertløper. Hovelsen gikk for Bærums Skiklub. Han emigrerte en periode til USA, hvor navnet hans ble skrevet Karl Howelsen og Carl Howelsen.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Han vant 5-mila under Holmenkollrennene i både 1902 og 1903, samt kombinert i 1903. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1903.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

I 1905 emigrerte Hovelsen til USA. Her regnes han som en av skiidrettens pionerer. I 1906 holdt han oppvisninger i skihopp, og fikk tilnavnet «The flying Norseman». Oppvisningen var sommerskihopping i en fornøyelsespark, fra et 90 metes tårn, 20 meter gjennom luften og landing i et vannbasseng. Han ble plukket opp av sirkuset «The Ringling Brothers, Barnum and Bailey Circus», og hadde en opptreden som ble presentert som «ski sailing» og «The Sky Rocket».

I 1911 var han i Hot Sulphur Springs, Colorado, dratt dit av de gode snøforholdene. Han fikk med seg folk på en vinteraktivitetsfestival. Den vinteren ble den første årlige vinterfestivalen holdt, og Hovelsen konkurrerte i den første skihoppkonkurransen holdt i Colorado. Han reiste rundt i Colorado og holdt opplæring i langrennsteknikk og skihopping. I 1914 fikk han bygget et skihopp i Steamboat Springs i Colorado, og dro i gang en årlig skifestival også her. Hovelsen hoppet 108 fot (ca. 33 meter) og vant konkurransen. Skibakken i Steamboat Springs fikk navnet Howelsen Hill i 1917, og har fotsatt samme navn. Anlegget har sju bakker, den største med K-punkt 114 meter og bakkestørrelse 127 meter.

Hovelsen reiste hjem til Norge i 1922.

  • Carl Howelsen ble tatt opp i «the Colorado Ski and Snowboard Hall of Fame» i 1977.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Aksel Refstad 
Holmenkollmedaljen
Neste mottaker:
 Harald Smith 
sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.