Karl Hovelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Hovelsen
Karl Hovelsen en 1903.jpg
Født23. mars 1872[1]
Oslo
Død13. september 1955 (83 år)
Gravlagt Høybråten
Barn Leif Hovelsen
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper, langrennsløper
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Holmenkollmedaljen (1903)
Sportskihopping, kombinert

Karl Hovelsen (født 23. mars 1877 i Christiania, død 13. september 1955[2]) var en norsk skihopper og kombinertløper. Hovelsen gikk for Bærums Skiklub. Han bodde en periode i USA, hvor navnet hans ble skrevet Karl Howelsen og Carl Howelsen.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Han vant 5-mila under Holmenkollrennene i både 1902 og 1903, samt kombinert i 1903. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1903.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

«Føregangsmenn for skisporten i USA og Canada: John Albert Thompson (Snowshoe Thompson), Olaus Jeldness, Herman Smith-Johannsen, Carl Howelsen og Alf Engen», minnestøtte ved Emigrantkirka på Sletta ved vestnorsk utvandringssenter på Radøy i Norhordland.

I 1905 emigrerte Hovelsen til USA. Her regnes han som en av skiidrettens pionerer. I 1906 holdt han oppvisninger i skihopp, og fikk tilnavnet «The flying Norseman». Oppvisningen var sommerskihopping i en fornøyelsespark, fra et 90 metes tårn, 20 meter gjennom luften og landing i et vannbasseng. Han ble plukket opp av sirkuset «The Ringling Brothers, Barnum and Bailey Circus», og hadde en opptreden som ble presentert som «ski sailing» og «The Sky Rocket».

I 1911 var han i Hot Sulphur Springs, Colorado, dratt dit av de gode snøforholdene. Han fikk med seg folk på en vinteraktivitetsfestival. Den vinteren ble den første årlige vinterfestivalen holdt, og Hovelsen konkurrerte i den første skihoppkonkurransen holdt i Colorado. Han reiste rundt i Colorado og holdt opplæring i langrennsteknikk og skihopping. I 1914 fikk han bygget et skihopp i Steamboat Springs i Colorado, og dro i gang en årlig skifestival også her. Hovelsen hoppet 108 fot (ca. 33 meter) og vant konkurransen. Skibakken i Steamboat Springs fikk navnet Howelsen Hill i 1917, og har fotsatt samme navn. Anlegget har sju bakker, den største med K-punkt 114 meter og bakkestørrelse 127 meter.

Hovelsen reiste hjem til Norge i 1922.

  • Carl Howelsen ble tatt opp i «the Colorado Ski and Snowboard Hall of Fame» i 1977.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Howelsen
  2. ^ Journalist, Thorkild Gundersen; MENN, Vi. «Denne norske skiløperen endte som sirkusartist i Amerika». www.side3.no (norsk). Besøkt 4. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Aksel Refstad
Holmenkollmedaljen
Neste mottaker:
Harald Smith
sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.