Karl-Bertil Jonssons jul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl-Bertil Jonssons jul
orig. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Generell informasjon
GenreJulefilm, tv-komedie, animasjonsfilm, familiefilm
NasjonalitetSverige
Utgivelsesår1975
Lengde22 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiPer Åhlin
ManusTage Danielsson[1]
MusikkGunnar Svensson
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Toivo Pawlo, Åke Fridell, Tage Danielsson, Catrin Westerlund
FortellerTage Danielsson
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
Premiere(r)24. desember 1975 (Sverige),[2] 20. desember 1977 (Norge)
TV-kanalSVT 1
Eksterne lenker

Karl-Bertil Jonssons jul (svensk: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton) er en svensk animert kortfilm fra 1975 regissert av Per Åhlin. Handlingen er basert på en julerelatert fortelling skrevet av Tage Danielsson i 1964.

Musikken er skrevet av Gunnar Svensson, og blir framført av Arne Domnérus, Sture Åkerberg og Gunnar Svensson.

Filmen har over flere år blitt vist på julaften i såvel Sverige (hvor den blir vist på SVT1), Norge (hvor den blir vist på NRK1), Danmark som i Finland.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om den fjortenårige Karl-Bertil Jonsson, som jobber på posthuset ved siden av skolen. Hans far, Tyko Jonsson, er eier av et varehus. Karl-Bertil bor sammen med faren, moren og lillesøsteren i et av byens bedre strøk. Karl-Bertils store ideal er Robin Hood. På vei hjem fra posthuset legger Karl-Bertil merke til fattigdommen i byen; samtidig tenker han på Robin Hoods råd om å ta fra de rike og gi til de fattige. Karl Bertil bestemmer seg derfor for å ta med seg noen pakker fra posthuset, legger dem i en stor sekk og sender dem hjem til seg selv. Neste dag (på julaften) kommer pakkene på døren hjemme hos Karl-Bertil. Han klistrer så nye lapper på pakkene, over der hvor både mottaker og avsender står. Mot kvelden går han ned til slumkvarteret hvor han gir gavene bort til de fattige mennesker han ser. Pakkenes egentlige mottakere er personer som tjener mye penger og dem med titler som blant annet «direktør». Én av gavene han gir bort, er fra Karl-Bertils tante Märtha til Karl-Bertils far Tyko. Etter at Karl-Bertil har kommet hjem, ringer tante Märtha og spør om de har fått den porselenstallerkenen hun sendte dem. Når familien deretter forteller at de ikke har mottatt den, tilstår Karl-Bertil hva han har gjort, til farens raseri, som ser på Karl-Bertils handling som kommunistisk.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"; Svensk Filmdatabas; besøksdato: 21. desember 2021; SFDb film-ID: 68836.
  2. ^ «Christopher's Christmas Mission». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 21. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]