Karius og Baktus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Karius & Baktus»)
Karius og Baktus
Forfatter(e)Thorbjørn Egner (tekst og tegninger)
SpråkBokmål
SjangerBarnebok, billedbok
Utgittførste gang 1949
ForlagCappelen

Karius og Baktus er en norsk barnebok fra 1949 som er skrevet og illustrert av Thorbjørn Egner. Hovedpersonene er to tanntroll, og figurene dukket første gang opp i en bok med flere fortellinger for barn fra 1941, Den nye barneboka, og historien var på ti-tolv sider. Da hadde Baktus også en kjæreste med navn Karoline. De to skulle bygge et hus oppi hjørnetanna.[1]

Den første egne boka ble utgitt første gang i 1949, men kom i en nyillustrert utgave i 1958. I 1955 kom den 15 minutter lange dukkefilmen Karius og Baktus. Filmen var basert på boka, med flere nye viser av forfatteren, og regissert av den norske animatøren og filmskaperen Ivo Caprino.

Hovedpersonene Karius (mørkhåret) og Baktus (rødhåret) er to små tanntroll som bor i et hull i en av tennene til gutten Jens. De lever glade dager når Jens spiser loff med sirup og ikke pusser tennene, men får et ubehagelig møte både med tannbørsten og tannlegeboret. I den første versjonen av fortellingen endte det med at de to tanntrollene ble skylt ned i sluket, men som respons på at mange lesere synes dette var for brutalt, endret forfatteren slutten til at Karius og Baktus sitter på en flåte ute på det åpne på havet.

Mange mener at boka kan ha påvirket holdningene til tannhelse og tannpuss hos barn i Norge etter 1950. Boka er oversatt til flere språk, og forfatteren har mottatt flere priser fra tannlegeorganisasjoner.

Boka og filmen er særlig kjent for sitatet «Ikke gjør som mora di sier, Jens!», som Karius og Baktus roper i kor for å forhindre ham i å pusse tennene sine.

Egennavnene skal være avledet av «kariesbakterier», dvs de bakteriene som forårsaker hull i tennene: Karius (karies) og Baktus (bakterie).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ bokmerker.org Arkivert 30. oktober 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]