Kaptein Sorte Bill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorbjørn Egner ca. 1961, omgitt av modeller og plakater fra bøkene sine.

Kaptein Sorte Bill er en vise av Thorbjørn Egner, først publisert som Sjørøvervise i Egners tilretteleggelse av Hugh Loftings Doktor Dyregod fra 1949 der Bill opptrer som en av bokens personer, senere også utgitt i visesamlingen Kaptein Sorte Bill fra 1954, og i boken Kaptein Sorte Bill og andre viser fra 1973.

Jeg er kaptein Sorte Bill fra femten hundr' og fjorten
Hei fadderi fadde rullan dei
En sjørøver kap'ten av den gamle gode sorten
Hei fadderi fadde rullan dei
Og skuta er det mang til i, her er Jack og gamle Billi
Petter Flint og Røde Willi og enda noen til
Når vi heiser alle kluter, kan vi borde alle skuter.
Ingen slipper unna kaptein Sorte Bill

Første vers i sangen

Teater[rediger | rediger kilde]

Sjørøverskuta Klara som ble bygd av Risør trebåtbyggeri ankom Arendal på besøk 17.mai 1990 på vei mot Dyreparken i Kristiansand. Sorte Bill og mannskapet på Klara ble tatt i mot av ordfører Ivar Bollmann Pedersen (Ap) og store deler av Arendals befolkning.[1] Foto: Jan-Erik Løken

Figuren ble også fremført i Kristiansand Dyrepark, og hadde egen sjørøverskute. Skuta ble senere bygget om til «Grevinnen», som er skuta til Greven av Gral, en skikkelse i forestillingen Kaptein Sabeltann og den forheksede øya som fremføres i Kaptein Sabeltanns verden.

Musikkfremførelser[rediger | rediger kilde]

«Kaptein Sorte Bill» er en populær vise som mange har spilt inn. Henki Kolstad spilte den inn sammen med The Monn Keys i 1954. Lars Klevstrand og Steinar Ofsdal ga ut musikkalbumene Drømmen om Kaptein Sorte Bill (1990) og Den magiske musikken fra drømmen om Kaptein Sorte Bill (1994), hvor visen «Kaptein Sorte Bill» fremføres. Wenche Myhre fremfører også visen på musikkalbumet Du Og Jeg Og Vi To (2001) og Per Asplin spilte den inn på 1960-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «E-Pages». www.e-pages.dk. Besøkt 16. april 2019.