Karim Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Karim Khan.

Karim Khan Zand, (persisk: کریم خان زند), (født ca. 1705– død 2. mars 1779), var en iransk hersker av kurdisk eller lur opphav, som grunnla Zand-dynastiet, som styrte dagens Iran, Irak, Aserbajdsjan, Armenia, Georgia og små deler av Tyrkia og Russland.

Karim Khan var en av soldatene til Nadir Shah. Etter at Nadir Shah døde i 1747, havnet Persia i borgerkrig. Karim Khan, Abdolfath Khan og Ali Mardan Khan inngikk en avtale om å dele landet mellom seg og gi tronen til Ismail III, men samarbeidet endte etter Ali Mardan Khan invaderte Isfahan og drepte Abdolfah Khan. Karim Khan drepte så Ali Mardan Khan og invaderte hele Iran, med unntak av Khorasan, av respekt for Shah Rukh, barnebarn av Nadir Shah. Han tok likefullt tittelen sjah og kalte seg Vakil ar-Ra'aayaa (folkets advokat; folkets verge).

Under hans styre ble relasjonene med Storbritannia gjenopptatt og han tillot Østindiakompaniet å ha en handelsstasjon i det sørlige Iran. Han gjorde Shiraz til sin hovedstad og beordret en arkitektonisk opprusting. Etter hans død brøt borgerkrigen ut igjen, og ingen av hans etterkommere klarte å styre landet så effektivt som han, inntil Agha Muhammed Khan og qajar-dynastiet kom til makten.


Forgjenger:
 Shah Rukh 
Persisk sjah
Etterfølger:
 Abol Fath Khan 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]