Karim Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karim Khan
Født23. mai 1705Rediger på Wikidata
Piruz
Død1. mars 1779Rediger på Wikidata (73 år)
Shiraz
Embete
  • Sjah (1751–1779) Rediger på Wikidata
FarInaq Khan
SøskenZaki Khan
BarnAbol Fath Khan
Mohammad Ali Khan
NasjonalitetIran
GravlagtPars Museum

Karim Khan Zand (persisk: کریم خان زند), (født 1705, død 1779) var en iransk hersker av kurdisk eller lur opphav, som grunnla Zand-dynastiet, som styrte dagens Iran, Irak, Aserbajdsjan, Armenia, Georgia og små deler av Tyrkia og Russland.

Karim Khan var en av soldatene til Nadir Shah. Etter at Nadir Shah døde i 1747, havnet Persia i borgerkrig. Karim Khan, Abdolfath Khan og Ali Mardan Khan inngikk en avtale om å dele landet mellom seg og gi tronen til Ismail III, men samarbeidet endte etter Ali Mardan Khan invaderte Isfahan og drepte Abdolfah Khan. Karim Khan drepte så Ali Mardan Khan og invaderte hele Iran, med unntak av Khorasan, av respekt for Shahrokh Shah, barnebarn av Nadir Shah. Han tok likefullt tittelen sjah og kalte seg Vakil ar-Ra'aayaa (folkets advokat; folkets verge).

Under hans styre ble relasjonene med Storbritannia gjenopptatt og han tillot Østindiakompaniet å ha en handelsstasjon i det sørlige Iran. Han gjorde Shiraz til sin hovedstad og beordret en arkitektonisk opprusting. Etter hans død brøt borgerkrigen ut igjen, og ingen av hans etterkommere klarte å styre landet så effektivt som han, inntil Agha Muhammed Khan og qajar-dynastiet kom til makten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Shahrokh Shah 
Persisk sjah
Etterfølger:
 Abol Fath Khan