Kari Bø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kari Bø
Født5. juli 1955Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseProfessor Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kari Bø (født 5. juli 1955) er rektor og professor ved Norges idrettshøgskole (NIH). Bø ble valgt til rektor for fire år ved NIH i april 2013, med tiltredelse 1. august 2013.

Kari Bø en av verdens ledende eksperter på forskning innen bekkenbunnproblematikk og -trening og holder hyppig foredrag over hele verden. Hun har stått bak en lang rekke vitenskapelige publikasjoner om bekkenbunnproblemer, behandling av inkontinens og korsryggsmerter, målingsmetoder, fitness og kvinnehelse. I tillegg har hun publisert et høyt antall allmennrettede artikler, videoer/dvd-er og bøker om bekkenbunn, fitness, graviditet og fysisk aktivitet og kvinnehelse.

Kari Bø tok mastergrad i 1984 om kroppsholdning, og doktorgrad i idrettsvitenskap om bekkenbunnstrening i 1990 ved Norges idrettshøgskole. Hun ble professor i treningsvitenskap ved NIH i 1997.

I perioden 1999-2001 var hun prorektor ved NIH under rektor Gunnar Breivik. I 1999–2007 var hun visepresident i den internasjonale kvinnehelsegruppen i World Confederation of Physical Therapy (WCPT). Hun var visepresident i Nasjonalt fagråd for fysisk aktivitet i åtte år, der hun ga direkte råd til helseministeren om fysisk aktivitet, trening og helse. I tillegg var hun visepresident i Norges fysioterapiforbunds gruppe for idrettsfysioterapi 2003–2007. Bø har også hatt flere andre internasjonale verv og posisjoner.

I 2015 ble Kari Bø tildelt Mildred Elson-prisen av WCPT for sitt fremragende bidrag til den internasjonale fysioterapiforskningen[1]. I oktober 2014 ble en av Bøs studier kåret til en av verdens 15 mest innflytelsesrike vitenskapelige artikler innenfor fysioterapi[2].

Kari Bø ble i 2015 utnevnt til medlem av den medisinske komitéen i den forskningspolitiske organisasjonen Science Europe[3]. Bø har tidligere sittet i programstyret for klinisk forskning i Norges forskningsråd i tre år og vært leder av Komite for forskningsutdanning ved NIH.

I tillegg til full stilling på NIH har Kari Bø en 20 prosent stilling som prosjektleder på Akershus universitetssykehus, Avdeling for gynekologi, og er styremedlem i det tverrfaglige Bekkensenteret på samme sykehus.

Kari Bø har hatt idrettskarrierer innenfor dans og rytmisk gymnastikk, og har blant annet vært nordisk mester for lag i rytmisk gymnastikk. Sammen med Eva-Lill Kamphaug etablerte hun Gymnastikk i tiden, en treningsform hun fortsatt underviser i på sitt hjemsted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]