Karel av den hellige Andreas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karel av den hellige Andreas
Houben.jpg
Født11. des. 1821[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Sittard-GeleenRediger på Wikidata
Død5. jan. 1893[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (71 år)
Dublin, Mount Argus MonasteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet NederlandRediger på Wikidata
Gravlagt Church of St. Paul of the Cross, Harold's CrossRediger på Wikidata

Father Charles of Mount Argus.jpg

Karel av den hellige Andreas (opprinnelig Joannes Andreas Houben, født 11. desember 1821 i Munstergeleen i provinsen Limburg i Nederland, død 5. januar 1893 i Mount Argus Retreat i Harold's Cross i Dublin) var en nederlandsk katolsk prest tilhørende pasjonistordenen. Han æres som helgen i den katolske kirke, med minnedag 5. januar.

Karels anseelse som helbreder og undergjører foranlediget James Joyce til å nevne ham i romanen Ulysses.[5]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joannes Andreas Houben var den fjerde av elleve barn til Peter Joseph og Elizabeth Jane Houben, født Luijten. I 1845 avla han sine løfter som pasjonist i Ere ved Tournai i Belgia, og fikk ordensnavnet Karel av den hellige Andreas.

Prest[rediger | rediger kilde]

I desember 1850 ble han presteviet. To år etter ble han sendt til England, der han var sjelesørger for irer som var flyktet dit fra hungersnøden i Irland 1845–1849. Atmosfæren i England var fiendtlig og antikatolsk.[trenger referanse] I november 1854 valgte hans overordnede ham til assistent for novisemesteren i klosteret St. Wilfred i Cotton Hall, Salvian Nardocci. Novisemesterens dagboksnotater viser mange muntre og interessante episoder fra Karels liv.[trenger referanse] I november 1855 ble novisiatet flyttet til Broadway i Winchester, og Karel overtok sognet St. Wilfred sammen med en annen prest.

Irland[rediger | rediger kilde]

I juli 1856 ble Karel forflyttet til Mount Argus, et retretthus i nærheten av Dublin, der han virket til sin død. Han hadde satt seg det ambisiøse mål om «helliggjøringen av Irland og omvendelsen av England». Han arbeidet så hardt og effektivt i sin tjeneste at også protestanter kom til å se Guds medvirkning i hans resultater.[trenger referanse] Men siden hans beherskelse av engelsk var høyst ufullkommen, lå ikke hans styrke i prekener. Han ble holdt i skriftestolen fra morgen til kveld, som han skrev i et brev til familien i 1858, på grunn av de store mengdene som flokket seg om ham for absolusjon og råd. Han ga folk troen og håpet tilbake, og med hjelp av en relikvie av den hellige Paulus av Korset brakte han mange frafalne katolikker tilbake til troen både i England og Irland. Han fikk også ry for å kunne helbrede syke ved håndspåleggelse, og flere tilfeller er meget godt dokumentert.[trenger referanse] Hans ry spredte seg ut over Dublin og Irland til England, Amerika og Australia. Han ble høyt elsket av det irske folket, som kalte den nederlandske pateren for «Father Charles of Mount Argus».

Den 12. april 1881 var han på vei til en syk i drosje da han ble utsatt for en trafikkulykke, hvor han brakk det høyre benet. Dette bruddet ble aldri skikkelig leget, og han hadde store smerter. Sterke hode- og tannsmerter forsterket hans fysiske lidelser, som han bar med stor tålmodighet.

Houben døde klokken 5.30 om morgenen den 5. januar 1893 i Mount Argus ved Dublin, 71 år gammel. Til begravelsen kom mennesker fra hele Irland, og klosterets superior skrev til familien: «Folket har allerede utropt ham til helgen».[trenger referanse] Rene pilegrimstog strømmet til hans grav på kirkegården, inntil hans jordiske rester i 1949 ble overført til pasjonistkirken i Mount Argus.

Karel av den hellige Andreas ble saligkåret i 1988 av pave Johannes Paul II, og helligkåret i 2007 av pave Benedikt XVI.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GCatholic.org, GCatholic person ID 67150, oppført som Joannes Andreas Houben[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Ökumenisches Heiligenlexikon, Ökumenisches Heiligenlexikon ID K/Karel_Houben.html[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 155870889[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Charles of Mount Argus, Find a Grave 65537402, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Nolan 1992, s. 841

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]