Kanstadfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanstadfjorden
LandNorge
OmrådeLødingen (Nordland)
Lengde 17 km[1]
Arm avVestfjorden
Armer
Posisjon
Kart
Kanstadfjorden
68°23′28″N 15°50′17″Ø

Kanstadfjorden (nordsamisk: Gánasvuotna) er en fjordarm av Vestfjorden som ligger på sørsiden av Hinnøya i Lødingen kommune i Nordland. Fjorden strekker seg 17 kilometer i nordlig retning fra innløpet mellom Rinøya i vest og Nes i øst til Heggedalselvas utløp ved Kanstadbotn i fjordbunnen, hvor Austerdalen fortsetter 5,5 kilometer til Gullesfjordbotn. Avstanden til Troms' fylkesgrense er 2,3 kilometer fra Kanstadbotn.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kanstadfjorden ligger mellom Stordalsaksla (597 moh.), Erikstadfjordfjellet (552 moh.), Årnipen (704 moh.) og Sneistinden (722 moh.) i vest og Kanstadfjellet og Lødingsaksla i øst. Midt i fjorden går den omtrent 200 m lange Kanstadstraumen som er en populær fiskeplass.

Nord for sundet er navnet Innerfjorden. Sør for sundet går fire fjordarmer av Kanstadfjorden: Lonkan (0,8 km) på østsiden samt Erikstadfjorden (4,3 km), Høkfjorden (5,2 km) og Hestfjorden (3,7 km) på vestsiden.

Bosetning og samferdsel[rediger | rediger kilde]

Langs Innerfjorden, mellom Austre Kanstad og Kanstadbotn, er det i dag nesten ingen bosetning, men en spredt gårdsbebyggelse. Tidligere har det imidlertid vært samisk bosetning i området. E10/Rv85 går langs østsiden. Mellom Austre og Vestre Kanstad krysser Fv837 Kanstadstraumen og fortsetter videre sørover langs den tynt befolkede vestsiden, med Erikstad, Svensgam, Hesten og Rinøyvåg.

I Kanstadbotn er det et knutepunkt for kraftlinjen fra øst som forgreines videre til Lofoten, Vesterålen og Lødingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]