Kancellibygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kancellibygningen
Finansministeriet.jpg
Foto: EPO (26. mar 2006)
Generelt
Sted:  Slotsholmen i København med fasader mot Christiansborg Slotsplads og Slotsholmsgade
Byggeår:  1716-1721
Arkitektur
Periode: Barokkstil
Arkitekt:  Johan Conrad Ernst
Relieff i fronten av billedhugger
Johan Christopher Sturmberg
Materiale:  Rød tegl og sandstein
Interiør
Diverse:  Stukkarbeider av Anthoni Auzoni og malerier av Hendrik Krock.
Bygningen ble fredet i 1918.

Kancellibygningen er en bygning på Slotsholmen i København som i dag huser Finansministeriet. Den betegnes til tider også som Den røde bygning.

Kancellibygningen er fredet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført av Frederik IV i 1721 for å huse sentraladministrasjonen, som ikke tok mer plass den gangen. Denne bygningen erstattet den foregående kansellibygningen som lå ved Holmens Kanal overfor Københavns slotts hovedport; etter utflyttingen i 1721 ble den gamle kansellibygningen revet.

Kancellibygningen er oppført i barokkstil og arkitekten var den kongelige byggmester, Johan Conrad Ernst. Anleggsarbeidet begynte i juni 1716 og bygningen var innflytningsklar etter en byggeperiode på 5 år, noe som var en forholdsvis kort byggeperiode.

Bygningen er i tre fløyer, hver med tre etasjer og kjeller. Byggegrunnen er irregulær i sin form ettersom de to sidefløyene ikke er like lange og hjørnet ved Christiansborgs slottsplass ikke er rettvinklet. Men da midtfløyen er hovedfasaden og symmetrisk oppbygget med en port i midten, merker man ikke den irregulære formen i særlig grad.

Kancellibygningen ble bygget opp mot Proviantgården og Biblioteksbygningen som lå bakved og som var forbundet med Københavns slott via lønngang i første etasjes høyde.

Innredning[rediger | rediger kilde]

Bygningen skulle inneholde kanselliene (det danske og det tyske) sammen med Rentekammeret og Krigskollegiet, og den var hovedsakelig innredet med kontorer; i dag betraktes den da også som Danmarks eldste kontorbygning. Da første etasje hadde direkte adgang til slottet, var det naturlig nok her de sentrale kontorer og funksjoner ble plassert. Nærmest slottet ut mot slottsplassen plasserte man Gehejmekonseillets lokaler og premierministerens kontor.

Ned gjennom midtfløyen løper en gang, «Stengangen», hvor det ligger kontorer på hver side. Nærmest konseillets lokaler satt oversekrætæren i det tyske kanselli og det rom, som i dag betegnes som «Struenseeværelset», står fremdeles med opprinnelige tapeter.

I den motsatte enden av Stengangen kom man til Rentekammerets kollegiesal, som var det største rom i bygningen. Dette rommet viser også stadig tegn på datidens overdådige innredning, idet det har et rikt utsmykket stukkloft med et maleri av Hendrik Krock.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kancellibygningen fra Kulturstyrelsen / Fredede & Bevaringsværdige Bygninger

Kilder[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°40′31,29″N 12°34′55,48″Ø