Kanalbrua (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kanalbrua i Moss)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanalbrua i Moss
Moss Kanalbrücke.jpg
Kanalbrua i Moss i Østfold forbinder bysentrum med Jeløya
StedMoss
Åpnet6. november 1855

Kanalbrua
59°26′02″N 10°39′09″Ø

Bryggepromenaden langs kanalen

Kanalbrua i Moss er en veibro som forbinder øya Jeløya og fastlandsdelen av Moss kommune og Moss by. Denne lave broen ble først en skyvebro, som i 1888 ble erstattet av en dobbelt svingbro, og av en klaffebro i 1957. Broen er nå sveiset og er ikke til å åpne.

Kanalen[rediger | rediger kilde]

Kanalen i Moss ble laget for at blant annet trelastskuter skulle slippe å seile rundt hele Jeløy for å komme til brygger som lå i Mossesundet. Kanalen ble først foreslått gravd av kong Christian IV, som i 1605 uttalte at det ville være en fordel med en kanal som gir en sammenhengende seilingsled mellom Værla og Sundet.[1] De første planene som ikke ble iverksatt, kom i 1647. Nye planer kom i 1704 etter befaring av kong Fredrik IV, men arbeidet startet først den 7. august 1812.

På grunn av pengemangel stoppet arbeidet opp i 1814. Først i 1851 ble gravingen startet opp igjen. Åpningen av kanalen skjedde den 6. november 1855. Kanalen ble starten på en av de viktigste utviklingsperioder for Moss. Fem, seks tusen båter passerte gjennom kanalen hvert år, og etter få år ble det bygget tollbod. Ved forrige århundreskifte var begge sider av kanalen opparbeidet som park og var et populært promenadestrøk hvor byens befolkning spaserte og lyttet til parkkonsertene.

I mai 2022 ble antall kjørefelt innskrenket fra fire til to, grunnet dårlig teknisk tilstand for Kanalbrua.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Allerede Christian IV ivret for å få eidet gjennomskåret, og hans etterfølger, Frederik III, syslet også med tanken.», fra Moss jernverk, side 21
  2. ^ Georg Ståle Brødholt (25. mars 2022). «Vil stenge to kjørefelt på Kanalbrua i Moss». Viken fylkeskommune. Besøkt 11. mai 2022. «Stålbjelkene på Kanalbrua i Moss er utsatt for sterk slitasje, slik at trafikkbelastningen må reduseres. Viken fylkeskommune vil derfor stenge de ytterste kjørefeltene, frem til det er bygd ny bru.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]