Kambodsjas folkeparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kambodsjas folkeparti
LandKambodsja
Leder(e)Hun Sen (20. juni 2015–) Pen Sovan Heng Samrin Chea Sim
Grunnlagt28. juni 1981
HovedkvarterPhnom Penh
IdeologiPopulisme autoritær khmer-nasjonalisme
Politisk posisjonBredt folkeparti[1]
Internasjonal tilknytningDen sentrumdemokratiske internasjonale
Nettstedwww.cpp.org.kh

Kambodsjas folkeparti (khmer: គណបក្សប្រជាជនកម្ពុជា, Kanakpak Pracheachun Kâmpuchéa) er det største politiske partiet i Kambodsja.

Partiet var tidligere kjent som Kambodsjas revolusjonære folkeparti (KPRP), og var det eneste lovlige partiet i Folkerepublikken Kampuchea. KPRP var opprinnelig et marxist-leninistisk parti, selv om det antok et mer reformvennlig syn på midten av 1980-tallet under Heng Samrins ledelse. På 1990-tallet forlot partiet offisielt sin marxist-leninistiske ideologi og omdøpte seg selv til Det kambodsjanske folkepartiet. Imidlertid forble de fleste av medlemmene fra KPRP-tiden i partiet, og visse sider ved politikken som ble nedarvet fra kommunisttiden er fortsatt ivaretatt. Partiet ledes av en sentralkomite bestående av 34 medlemmer som fortsatt omtales som Politbyrået.

Idag stiler KFP på en plattform basert på ikke-ideologisk populisme. Ved valget i 2003 økte partiet sin støtte i parlamentet og oppnådde i 2008 cirka 58 % av stemmene i parlamentet, med 81,5 % valgdeltagelse. Partiet har med unntak av perioden 1993-1998 sittet ved makten siden Røde Khmer og Pol Pot ble styrtet etter den vietnamesiske invasjonen i 1979.

Partiet har rent flertall i både nasjonalforsamlingen og senatet, men regjerer i koalisjon med det rojalistiske FUNCINPEC-partiet. Den nåværende statsministeren i Kambodsja, Hun Sen, er visepresident i partiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ English Wikipedia community (på en), Wikipedia, Wikidata Q328, https://en.wikipedia.org/ 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]