Hopp til innhold

Folkerepublikken Kampuchea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkerepublikken Kampucheas flagg i perioden 1979-1989

Folkerepublikken Kampuchea (khmer: សាធារណរដ្ឋប្រជាមានិតកម្ពុជា) ble grunnlagt i Kambodsja av FUNSK, en gruppe kambodsjanske venstreorienterte som var misfornøyd med Røde Khmer, etter å ha styrtet Demokratisk Kampuchea, Pol Pots regjering. Hjulpet av en invasjon fra Vietnam, som fortrengte Røde Khmer-hæren, ble Vietnam og Sovjetunionen de viktigste allierte.

Folkerepublikken Kampuchea mislyktes i å sikre FNs anerkjennelse på grunn av en diplomatisk intervensjon av Folkerepublikken Kina, Storbritannia, USA og ASEANlandene på vegne av den avsatte Pol Pots regime. Det kambodsjanske setet i FN ble holdt av en koalisjon bestående av Røde Khmer og to ikke-kommunistiske fraksjoner, Khmer-folkets nasjonale frigjøringsfront og prins Norodom Sihanouks FUNCINPEC. Imidlertid ble folkerepublikken Kampuchea betraktet som de facto regjering i Kambodsja mellom 1979 og 1993, men med begrenset internasjonal anerkjennelse.

Folkerepublikken ble omdøpt til Staten Kambodsja, Etat du Cambodge, khmer រដ្ឋ កម្ពុជា' (Roet Kampuchea), i løpet av de siste fire årene av sin eksistens i et forsøk på å tiltrekke seg internasjonal sympati.[1] Likevel ble de fleste av lederne og ettpartistrukturen beholdt i en overgangsperiode som til slutt endte med gjenopprettingen av Kongedømmet Kambodsja. Folkerepublikken Kampuchea/Staten Kambodsja eksisterte som en kommuniststat fra 1979 til 1991, det året det herskende partiet forlatt sin marxist-leninistiske ideologi.

Etableringen av Folkerepublikken Kampuchea kom i kjølvannet av den totale ødeleggelsen av landets institusjoner, infrastruktur og intelligentsia som Røde Khmers styre forårsaket. Til tross for sine iboende svakheter og svake odds, som inkluderte å bli avfeid som et lydrike til Vietnam, tunge økonomiske sanksjoner, samt en ødeleggende borgerkrig, forble Folkerepublikken Kampuchea sterkere enn sine fiender.[2] Det overvant fattigdom og internasjonal isolasjon og var i stand til å oppnå gjenoppbyggingen av Kambodsja som en nasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Michael Leifer, Dictionary of the modern politics of South-East Asia
  2. ^ Sorpong Peou, Intervention & change in Cambodia; Towards Democracy?, ISBN 0312227175 ISBN 978-0312227173