Kaltham Alexander Lie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaltham Alexander Lie
Kaltham.6 juni 2008.jpg
Født1962Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse LHBT-aktivistRediger på Wikidata

Kaltham Alexander Lie (født 1962) er en norsk-irakisk aktivist best kjent for å være den første muslimen som har stått offentlig frem som homofil i Norge.

Lie stod først frem som homofil da han var 16 år og bodde i Sør-Irak.[1] Som ung tjenestegjorde han i militæret, blant annet i krigen mellom Iran og Irak og Gulfkrigen. I 1990, etter elleve år i militæret, forlot han hjemlandet. Han fikk politisk asyl i Norge i 1992.[2] Da hadde Lie blitt forsøkt reorientert med tvang over lengre tid.

Lie har siden han kom til Norge jobbet for homofiles rettigheter og vært en tydelig stemme i debatten om homofili og islam.[3][4] Han arbeider blant annet[når?] med organisasjonen Skeiv Verden og er en av de viktigste modellene i Queerkunsts delprosjekt «JHVH – jeg ER», i samarbeid med Skeiv verden. Denne utstillingen tar for seg religionenes undertrykking av religiøse homofile.

Da Lie giftet seg i 2011 var det første gang i Norden at en muslimsk mann og en kristen mann inngikk ekteskap.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lie, Kaltham Alexander (16. juni 2016). «Kronikk: Omar Akhtar gir håp til homofile muslimer». Aftenposten (norsk). Besøkt 10. november 2021. «Da jeg selv stod frem første gang som 16-åring i Irak, følte jeg meg som liten fisk i en stor dam full av krokodiller. Fort innså jeg at jeg måtte kjempe for å holde meg i live.» 
  2. ^ «Kaltham Alexander Lie (født 1967)». Skeivt arkiv (norsk). Universitetsbiblioteket i Bergen. 23. april 2019. Besøkt 10. november 2021. «I vårt intervju med Lie forteller han om oppveksten i Irak og hvor vanskelig det var å kunne leve som den han er der. Som ung mann ble han med i militæret, og tjenestegjorde blant annet i krigen mellom Iran og Irak og Gulfkrigen. I 1990, etter elleve år i militæret, forlot han hjemlandet. Han kom til Norge i 1992.» 
  3. ^ Lie, Kaltham Alexander (12. mars 2019). «Har vi glemt hva IS står for?». Klassekampen (norsk). Besøkt 10. november 2021. 
  4. ^ «- Pappa ville drepe meg fordi jeg er homofil». VG (norsk). 11. januar 2008. Besøkt 10. november 2021. «- Det var flere som sluttet da de fikk vite at det var en homofil i klassen. Men det stopper ikke meg. Jeg har kjempet i 20 år. Vi homofile muslimer har en viktig sak. De som tar avstand fra oss har det ikke, sier han.» 
  5. ^ Ihme, Henrik (14. juni 2011). «Klart for historisk homsebryllup: Her får kristne Knut «ja» fra muslimske Kaltham». VG (norsk). Besøkt 10. november 2021. «- Det er første gang vi ser dette i Norden, og et av de første tilfellene i verden. Vi håpet veldig på at det skulle skje, spesielt med tanke på den tøffe fortiden til Kaltham, sier leder i organisasjonen, Ingse-Katrine Gravdal, til VG.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne person- og LHBTrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.