Hopp til innhold

Piteälven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piteälven
Kart
Pite älv
65°21′52″N 21°19′22″Ø

Piteälven ved Benbryteforsen
Piteälvens løp
Kombibro bil/tog på Inlandsbanan.

Piteälven, eller Pite älv, (lulesamisk: Bihtámädno[1], pitesamisk Bidumiedno) er ei elv i Norrbottens län i Sverige. Den er 410 km lang[2], med et nedbørområde på 11 285 km²[3] og en middelvannføring ved utløpet på 160 m³/s.

Elva har utspring fra innsjøen Pieskehaure ved grensa mot Norge, like ved Sulitjelmamassivet. Den renner derfra i sørøstlig retning og passerer gjennom flere store innsjøer, som Tjeggelvas og Vuolvojaure. Den munner ut i Bottenviken ved Pitsund, 10 kilometer sør for Piteå. De største sideelvene er Abmoälven, Varjisån, Vistån og Lillpiteälven.

Piteälven er en av Sveriges nasjonalelver, og er sammen med Vindelälven, Torneälven og Kalixälven en av de fire store elvene i Norrland som ikke er utbygd til kraftproduksjon. Den største fossen er Storforsen ved Vidsel, som også er Norrbottens største turistmål med ca. 180 000 besøkende per år. Andre kjente fosser er Trollforsarna, Benbryteforsen, Åkerselforsen, Trångforsen og Fällforsen. Ved Hundforsen krysser Inlandsbanan elven på en av Sveriges få gjenværende kombibroer som trafikkeres av både bil og tog i samme løp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ortnamn med lulesamisk stavning, Sametinget i Sverige
  2. ^ SMHI Vattendragsregistret Arkivert 21. juli 2006 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Sveriges huvudavrinningsområden» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2018. Besøkt 11. oktober 2009.  Parameteren |archiveurl= støttes ikke av malen. (hjelp); Parameteren |archivedate= støttes ikke av malen. (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]