Kalandseidet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brev med poststempel Kalandseidet

Kalandseidet ligger i Fana bydel i Bergen. Det er et landområde (eid) mellom Kalandsvatnet og Osvassdraget.[1] I eldre tid gikk grensen mellom Sunnhordland og Nordhordland her.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Hovedveien (E39, Osveien) mellom Bergen og Os går over Kalandseidet. Vestover fra eidet går det vei til Fana kirke. Nordøstover går det vei innover Hauglandsdalen, med forbindelse (ikke kjørbar) til Samnanger (anleggsvei).[2]

Nesttun-Osbanen hadde stasjon på Kalandseidet 18941935. Stasjonsbygningen ble revet i 1908 og flyttet til Fane stasjon. Samtidig med jernbanelinjen ble det åpnet butikk (landhandel) og poståpneri. Butikken var i lange tider den nærmeste butikken for folk fra Os som ville kjøpe øl, siden butikkene der ikke fikk selge.

Postkontoret ble lagt ned i 1996 og dagligvarebutikken i 2005, men i 2006 ble det etablert både en eksklusiv bilbutikk (eksisterer ennå) og kiosk/kolonial (nedlagt sommeren 2007) i de gamle lokalene til dagligvarebutikken. Det ble senere etablert en restaurant med navn El Toro Tapasbar & Restaurant i de samme lokalene, men denne ble nedlagt i 2010. Postadressen Kalandseidet omfatter et større område enn selve eidet. Postnummeret er nå 5229 (tidligere 5210).

Fotball[rediger | rediger kilde]

Kalandseid idrettslag samler alle de idrettsinteresserte i området. Idrettslaget ble stiftet i 1962, og har aktiviteter innenfor turn, håndball, fotball, orientering og ski. Fotballgruppen er i særklasse størst, og kvinnefotballen har alltid vært en sentral del av fotballgruppen. Idrettslaget har et veldig moderne anlegg. Helt ny idrettshall ble åpnet i 2003, og på fotballbanen ble det lagt krøllgress i 2007. A-laget har tilhold i 5. divisjon, men senest i 1997 var A-laget i 3. divisjon.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Av kjente personer bosatt på Kalandseid kan nevnes Kurt Oddekalv (leder for Norges Miljøvernforbund). Toppkusken Atle Hamre er født på Hamre ved Kalandsvannet og toppkusken Gunnar Austevoll er født like ved selve Kalandseidet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kalandseidet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ NAF Veibok uansett årgang, søkeord: Kalandseid