Kommunal Landspensjonskasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra KLP Banken)
Hopp til: navigasjon, søk
Kommunal Landspensjonskasse
Kommunal Landspensjonskasse
Logo for KLP
Org.form Gjensidig forsikringsselskap
Org.nummer 938 708 606
Etablert 1949[1]
Hovedkontor Oslo
Styreleder Liv Kari Eskeland[2]
Adm. dir. Sverre Thornes[3]
Antall ansatte Ca. 950[4]
Nettside www.klp.no

Kommunal Landspensjonskasse gjensidig forsikringsselskap (KLP) er et gjensidig forsikringsselskap. KLP leverer finans- og forsikringstjenester til offentlig sektor, virksomheter med tilknytning til denne og deres ansatte. Selskapet ble etablert i 1949, og har per 2017 ni datterselskaper. Konsernet leverer følgende produkter og tjenester: pensjon og pensjonskassetjenester, bank, forsikring, fonds- og kapitalforvaltning, samt eiendom.

KLPs hovedkontor ligger i Oslo. Konsernet har også kontorer i Bergen, Trondheim, Stockholm og København.

Ved inngangen til 2016 har 418 kommuner og fylkeskommuner sin pensjonsordning i selskapet. Det samme gjelder 26 av landets 27 helseforetak, i tillegg til de fire regionale helseforetakene, og om lag 2 500 bedrifter. Konsernets forvaltningskapital var på over 540 milliarder per 31. desember 2015, noe som gjør KLP til Norges største livsforsikringsselskap.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble stiftet som en «forvaltet» kasse under Norsk Kollektiv Pensjonskasse 15. februar 1949 som følge av vedtak i Byforbundet og Herredsforbundet med formål å tilby de kommunalt ansatte tjenestepensjon. Det forvaltet da kundenes tjenestepensjonsavtaler. Samarbeidet varte til 1974 da KLP fikk sin egen konsesjon til å drive forsikringsselskap.

Selskapet startet beskjedent, men stadig flere kommuner sluttet seg til KLP etter hvert. I 1972 passerte forvaltningskapitalen en milliard kroner, i 2000 100 milliarder og i 2008 passerte selskapet 200 milliarder. Medlemstallene har også økt, i 2008 passerte KLP grensen for 300 000 medlemmer etter en vekst på 25 000 yrkesaktive medlemmer i løpet av fem år.[5]

De første 40 årene var KLP et selskap som først og fremst administrerte kollektive pensjonsordninger i kommunene. Gjennom 1990-årene utviklet KLP virksomheten ytterligere blant annet ved å etablere eget skadeselskap, eiendomsselskap og kapitalforvaltningsselskap.

Konkurranseeksponering av kommunale tjenester ble etter hvert mer vanlig. De private livsforsikringsselskapene brukte store ressurser på å vinne andeler i det kommunale pensjonsmarkedet. Konkurransesituasjonen førte til en viss avskalling av kommunekunder. For KLP ble dette kompensert ved tilgang på nye bedriftskunder og vekst i helsesektoren.

I 2011 valgte syv kommuner og en fylkeskommune å ta sin tjenestepensjonsordning ut på anbud. Etter endelig behandling valgte syv av åtte KLP som leverandør av offentlig tjenestepensjon.

Datterselskap[rediger | rediger kilde]

Selskapet har følgende datterselskaper:

 • KLP Eiendom AS
 • KLP Kapitalforvaltning AS
 • KLP Forsikringsservice AS
 • KLP Skadeforsikring AS
 • KLP Bedriftspensjon AS
 • KLP Bankholding AS
 • KLP Banken AS
 • KLP Boligkreditt AS
 • KLP Kommunekreditt AS

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Historien om KLP
 2. ^ [1]
 3. ^ KLPs ledelse
 4. ^ Om KLP og datterselskapene
 5. ^ «Historien til KLP». www.klp.no (norsk). Besøkt 25. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]