Københavns navn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Københavns navn kan spores tilbake til middelalderen, da byen på gammeldansk het Køpmannæhafn, et navn som skulle bety «kjøpmennenes havn», et uttrykk for den betydningen kjøpmennene hadde for byen på dette tidspunktet.[1] Den danske stavemåten av navnet ble endret fra Kjøbenhavn til København i 1906. (Den eldre stavemåten er fortsatt i bruk i en rekke firmanavn m.m.)

Byen omtales første gang i 1043 under navnet Havn (Hafnæ, seinere latin Hafnia), da det i Knytlingasagaen fortelles at Svend Estridsen hadde flyttet dit, etter at han var blitt slått av Magnus den gode. I senere kilder brukes navnet Kaupmannahafn eller Saxos Domus Mercatorum, som begge betyr «kjøpmennenes havn», og som det nåværende navnet stammer fra.

Det norske navnet København er det samme som på dansk. En rekke andre navn som bygger på det opprinnelige danske navnet på byen brukes på forskjellige språk. Som eksempler kan man nevne tysk og nederlandsk Kopenhagen, engelsk Copenhagen, fransk, portugisisk og spansk Copenhague, latin Hafnia, italiensk Copenaghen, svensk Köpenhamn, ungarsk Koppenhága, finsk Kööpenhamina, tsjekkisk Kodaň, polsk Kopenhaga, russisk Kопенга́ген (Kopengagen) og islandsk Kaupmannahöfn.

Den latinske utgaven av navnet ble for øvrig i 1923 grunnlaget for navngivingen av det nyoppdagede grunnstoffet hafnium, ettersom oppdagelsen skjedde på det nåværende Niels Bohr-instituttet.

Den opprinnelige latinske betegnelsen for byen er Hafn eller Hafnæ, mens Hafnia først er kommet til senere.

Kallenavn[rediger | rediger kilde]

Som det hører storbyer til, har København også en rekke kallenavn:

  • Kongens København: gjennom århundrene har flere konger satt sitt preg på byen. Det gjelder spesielt Christian 4., som i tillegg til å utvide området innenfor byvoldene til det tredobbelte bidro med bygninger som Rosenborg, Rundetårn og Børsen. Etterkommeren hans Christian 6. bygde det første Christiansborg, og Frederik 5. ga navn til kvarteret Frederiksstaden.
  • Byen med de skønne tårne: turistslogan skapt av bryggeren Carl Jacobsen i 1910. Det henviser til de mange tårnene og spirene som den gang som nå setter sitt preg særlig på Indre By, hvor den generøse bryggeren for øvrig også selv bidro i form av spiret på Nikolaj Kirke. Selve sloganet er inspirert av slagordet St. Gimignano delle belle torre om den norditalienske byen St. Gimignano, som også er kjent for sine mange tårn.[2]
  • Wonderful Copenhagen: «vidunderlige København». Både et turistslogan gjort kjent av skuespilleren Danny Kaye, som sang om byen i en film fra 1952 om H.C. Andersen, og navnet på byens offisielle turistorganisasjon, Wonderful Copenhagen.

Av og til ses dessuten Nordens Paris, men denne smigrende sammenligningen med Paris er i motsetning til de andre ikke eksklusiv, for den deles med både norske Tromsø og danske Aalborg.

Referanser[rediger | rediger kilde]