Kåre Håvard Torp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåre Håvard Torp
Født15. aug. 1914Rediger på Wikidata
LøtenRediger på Wikidata
Død22. okt. 2007Rediger på Wikidata (93 år)
Beskjeftigelse Lege, barnelegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Kåre Håvard Torp (født 15. august 1914Løten, død 22. oktober 2007) var en norsk barnelege, kjent for sitt pionérarbeid for pediatrien i Nord-Norge og for sitt mangeårige virke der.

Han vokste opp i bestyrerboligen på Klevfos Cellulose- & PapirfabrikkÅdalsbrukLøten, der faren Eivind Torp var bestyrer. Han tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1943, var distriktslege på Alstahaug 1944-45, lege i Hærøy kommune og ved sykehusene i Sandnessjøen og Stokmarknes. Spesialisering i pediatri ved Rikshospitalet i Oslo i 1950-årene. Torp vendte så tilbake til Nord-Norge i 1957, der han etablerte praksis i Tromsø, som den første barnelegen nord for Trondheim. Hvert år reiste han på forsomrene langs Finnmarks-kysten og på sensomrene på vidda – til barn som trengte tilsyn av spesialist. En barneavdeling i Tromsø var hans største hjertesak. Den kom i 1965.

Som pensjonist vendte Torp hjem til Hedemarken. Kåre Håvard Torp var bror av indremedisineren Helge Eivind Torp og sønnesønn av stortingsmannen Eivind Torp.

Kilder[rediger | rediger kilde]