Aleksandrovsk-Sakhalinskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aleksandrovsk-Sakhalinskij (russisk: Алекса́ндровск-Сахали́нский) er en by i Sakhalin oblast i Russland. Den ligger nær Tatarstredet på vestsiden av øya Sakhalin, rundt 450 km nord for Juzjno-Sakhalinsk. Innbyggertall: 12 826 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Aleksandrovskaja sloboda ble grunnlagt i 1862, og vokste etter hvert til landsbyen Aleksandrovka. In 1881 ble det opprettet en administrativ utpost i landsbyen, som da ble kalt Aleksandrovskij post. Utposten fungerte som et administrativt senter for drift av katorga, fengsler, eksilbosetninger, og for hele øya frem til oktoberrevolusjonen. Anton Tsjekhov bodde i byen i 1890 men han samlet materiale til sin bok Sakhalinøya. Bystatus ble innvilget til Aleksandrovskij i 1917.

Under den japanske okkupasjonen mellom 1918-1925 ble byen kalt Ako. I 1926 ble bynavnet endret til Aleksandrovsk-Sakhalinskij for å skille den fra andre steder med samme navn. Aleksandrovsk-Sakhalinskij var senter for Sakhalin oblast fra 1932 til 1947. I Sovjet-tiden var byen kjent for sine kullgruver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.