Justinas Marcinkevičius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Justinas Marcinkevičius
Justinas Marcinkevicius by Augustas Didzgalvis.jpg
Født10. mars 1930
Važatkiemis
Død16. februar 2011 (80 år)
Vilnius
Gravlagt Antakalnis Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Vilnius
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Litauen, Sovjetunionen
Medlem av Det litauiske vitenskapsakademiet
Utmerkelse
7 oppføringer
Litauens nasjonalpris, Storfyrst Gediminas av Litauens orden, storkorset av Vytautas den stores orden, Ærestegnets orden, Herder-prisen (1998), 2. klasse av Den hvite stjernes orden, honorary citizen of Vilnius (2002)

Justinas Marcinkevičius (født 10. mars 1930 i Važatkiemis, Prienai distrikt, død 16. februar 2011 i Vilnius) var en fremtredende litauisk dikter og dramatiker.

I 1954 ble han uteksaminert fra fakultetet innen historie og filologi ved Vilnius universitet med en grad innen litauisk språk og litteratur. Han jobbet i flere år som nestleder i styret for den offisielle unionen for litauiske forfattere. Gjennom sin poesi har Marcinkevičius beskrevet en heller romantisert versjon av barndommen, som han i stor grad tilbrakte på den litauiske landsbygda. Han skrev også om den første kjærligheten han opplevde, og om menneskets forhold til naturen og verden forøvrig. Marcinkevičius skrev sine dikt i en romantisk og moderne stil. Justinas Marcinkevičius regnes som en av de mest fremtredende medlemmene av frigjøringsbevegelsen Sąjūdis.