Jurassic Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jurassic Park
orig. Jurassic Park
Generell informasjon
Sjanger Action/eventyr
Nasjonalitet USA
Utgitt 3. september 1993
Lengde 127 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Steven Spielberg
Manus Michael Crichton,
David Koepp
Basert på Jurassic Park 
av Michael Crichton
Produsent Kathleen Kennedy,
Gerald R. Molen
Musikk John Williams
Sjeffotograf Dean Cundey
Klipp Michael Kahn
Foran kamera
Medvirkende Sam Neill,
Laura Dern,
Jeff Goldblum,
Richard Attenborough
mfl.
Annen informasjon
Filmformat Farger (1,85:1)
Filmselskap Universal Pictures,
Amblin Entertainment
Budsjett $ 63 00 000 USD
Totalomsetning $ 1 milliard USD
Eksterne lenker

Jurassic Park er en amerikansk spillefilm fra 1993. Filmen er basert på boka «Jura-parken» (Jurassic Park) av Michael Crichton og er et fantasifullt actioneventyr om en villmarkspark der en vitenskapsmann har gjenskapt utdødde dinosaurer. Filmen, som ble regissert av Steven Spielberg, ble en stor publikumssuksess da den hadde premiere i 1993. Den har foreløpig fått tre oppfølgere: Den tapte verden (1997), Jurassic Park III (2001) og Jurassic World (2015).

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Jurassic Park til tidenes 35. beste spenningsfilm fra USA.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Foretaket InGen har lykkes med å gjenopplive dinosaurer ved urgammelt DNA på en fiktiv øy som heter Isla Nublar. En fornøyelsespark som heter Jurassic Park skal åpne på øya. Før parken skal åpnes hyrer eieren John Hammond (Richard Attenborough) inn tre dinosaureksperter: Dr. Alan Grant (Sam Neill), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) og Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Etter et besøk i parkens hovedkvarter får de tre ekspertene være med på en attraksjon i en jeep.

På veien tilbake til kvarteret går strømmen til gjerdet som som holder dinosaurene inne, og det viser seg å være parkens sikkerhetsrådgiver Dennis Nedry (Wayne Knight) som står bak. Han er nemlig en spion som forsøker å stjele dinosaurenes DNA fra hovedkvarteret. Når strømmen går blir personene på attraksjonen angrepet av en tyrannosaurus rex. Alan og John Hammonds to barnebarn Lex og Tim (Ariana Richards og Joseph Mazzello) unnslipper angrepet og løper inn i jungelen. Deretter forsøker de å dra tilbake til hovedkvarteret, men de har en sulten tyrannosaurus rex og sinte velociraptorer i hælene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Aldersgrense[rediger | rediger kilde]

Den norske aldersgrensen på filmen ble 11 år. Begrunnelsen fra Filmtilsynet var:

Flertallet velger å sette 11 år på filmen ut ifra at rammen er urealistisk og vrengt av eventyrets fortellerstil. Flertallet mener at 10-åringer kan forholde seg til virkemidlene og ikke vil skades av å se filmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.