Hopp til innhold

Den tapte verden (Michael Crichton)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den tapte verden (engelsk tittel: The Lost World) er en technothriller skrevet av Michael Crichton, og publisert i 1995 av Knopf. Boken er oppfølgeren til en tidligere bok Jurassic Park. Boken ble senere filmatisert av Steven Spielberg.

Arthur Conan Doyle har skrevet en roman med samme navn. Denne har vært dramatisert og gått som hørespillNRK radio. På samme måte som boken til Conan Doyle omhandler Crichtons roman en ekspedisjon til et isolert område i Sentral-Amerika fylt med dinosaurer. I romanen til Conan Doyle har dinosaurene overlevet fra eldre tidsaldre før menneskeheten, men i romanen gjenskapt ved hjelp av avansert genetisk teknologi.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1993, fire år etter katastrofen i Jurassic Park, slår matematiker Ian Malcolm seg motvillig sammen med paleontolog Richard Levine. De forsøker å finne en "tapt verden" av dinosaurer etter rykter om merkelige døde skapninger som skylles opp ved kysten av Costa Rica. I 1995 får de vite om Site B på Isla Sorna, et "produksjonsanlegg" hvor det nå nedlagte selskapet InGen klekket ut og dyrket dinosaurene til temaparken Jurassic Park som ligger på det nærliggende Isla Nublar.

Levine begir seg raskt ut på en ekspedisjon for å finne igjen Isla Sorna, uten Malcolm. Han reiser sammen med en guide fra Costa Rica som heter Diego, men kort tid etter ankomst til øya blir de angrepet av ett par mystiske skapninger (senere identifisert som Carnotaurus) og Diego blir raskt drept. Etter hvert får Malcolm vite at Levine har forsvunnet i området. Malcolm reiser derfor til øya sammen med et redningsteam. De ankommer øya med våpen og utstyr som kan fungerer som et mobilt laboratorium. De finner et kompleks av forlatte InGen-bygninger, inkludert en landsby for de tidligere arbeiderne, og et laboratorium som de utforsker.

Samtidig får en annen gruppe - bestående av genetiker Lewis Dodgson og hans assistent Howard King, og biolog George Baselton - vite om Levines ekspedisjon, og de reiser også til Isla Sorna. Den nye gruppen planlegger å stjele dinosaur-egg på vegne av Biosyn, et rivaliserende selskap til InGen som var ansvarlig for sabotasje som tidligere førte til Jurassic Park-katastrofen. Dodgson og hans gruppe blir snart angrepet av et par Tyrannosaurus Rex, når de forsøker å stjele egg fra dyrets rede, noe som fører til at Baselton blir drept.