Hopp til innhold

Jurassic Park (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jura-parken
orig. Jurassic Park
Forfatter(e)Michael Crichton
SpråkEngelsk
SjangerTechnothriller, hard science fiction, science fiction, thriller, grøsser
UtgittNovember 1990
ForlagAlfred A. Knopf
Sider400

Jurassic Park er en science fiction bok skrevet av Michael Crichton i 1990. En etterfølger ved navn The Lost World, også skrevet av Michael Crichton, ble publisert i 1995. I 1997 ble begge romanene re-publisert i en bok ved navn Michael Crichton's Jurassic World, boken er ikke relatert til filmen med samme navn.[1][2][3]

I 1993 adapterte Steven Spielberg boken til suksessfilmen Jurassic Park. Bokens oppfølger, The Lost World, ble også adaptert til en film i 1997. En tredje film regissert av Joe Johnston ble utgitt i 2001. Den tredje filmen brukte flere elementer fra bøkene som ikke var blitt brukt i de tidligere filmene, slik som båtscenene og scenen fra innhegningen. En fjerde film regissert av Colin Trevorrow ble utgitt den 12. juni 2015.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1989 oppstod en rekke merkelige angrep fra dyr i nærheten av Costa Rica, inkludert en arbeider som var alvorlig skadet ved et mystisk byggeprosjekt på den nærliggende øya Isla Nublar. En av artene bak angrepene blir identifisert som en dinosaur kalt Procompsognathus. Paleontolog Alan Grant og hans medarbeider llie Sattler blir kontaktet for å bekrefte identifikasjonen, men de blir også kontaktet av milliardær John Hammond - grunnlegger og administrerende direktør fra International Genetic Technologies, eller InGen for et besøk til et "biologisk konservat" som Hammond har etablert på Isla Nublar.

Området blir avslørt som Jurassic Park, en temapark som viser frem klonede dinosaurer. Dyrene har blitt gjenskapt via skadet dinosaur-DNA funnet i blod fra mygg, flått og andre insekter som er fossilisert og bevart i rav. Hull i den genetiske koden ble fylt opp med "kompatibelt" DNA fra reptil, fugler eller amfibier. Men nylige hendelser i parken har skremt Hammonds investorer. I mellomtiden forsøker en misfornøyd programmerer av Jurassic Parks programvare, Dennis Nedry, bedriftsspionasje til fordel for Lewis Dodgson - en genetiker og agent for InGen sin erkerival Biosyn. Nedry stenger sikkerhetssystemet og stjeler frosne embryoer fra parkens femten arter i et forsøk på å smugle eksemplarer av alle dyrene ut av parken. I løpet av flukten mister han imidlertid lagrene på grunn av en plutselig tropisk storm, og han blir drept av en Dilophosaurus. Uten Nedry for å aktivere parkens sikkerhet på nytt, unnslipper dinosaurene og en Tyrannosaurus Rex begynner å angripe flere gjester i dyreparken.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Boken ble en bestselger og er Michael Crichtons mest kjente bok, og den fikk gode anmeldelser fra kritikere. Bokens popularitet økte betraktelig etter at filmen ble utgitt i 1993. Filmen ble en stor suksess og tjente inn over en milliard dollar verden over.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Crichton, Michael (1997). Michael Crichton's Jurassic World. Knopf. ISBN 978-0375401077. 
  2. ^ «Michael Crichton's Jurassic world (information)». Library of Congress. Besøkt 28. januar 2015. 
  3. ^ «Michael Crichton's Jurassic World: Jurassic Park, The Lost World». Barnes & Noble. Besøkt 28. januar 2015. 
  4. ^ Jurassic Park (1993). Box Office Mojo (1993-09-24). Retrieved on 2013-09-17.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]