Julie Kleive

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julie Kleive
Født1989[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
NasjonalitetNorge

Julie Mathiesen Kleive (født 1989) er en norsk sanger.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hun har en mastergrad i musikk fra Norges musikkhøgskole i Oslo, og masteroppgaven hun leverte i 2018 var en studie om sammenhengen mellom musikk, demenssykdom og søvn.[2]

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

I tillegg til solokarrieren er Julie Kleive også medlem av Oslo Kammerkor.[3]

I 2014 var hun deltager i musikkonkurransen Beat for Beat på NRK.[4]

Hun har mottatt Bærum kommunes kulturstipend for videre kunstnerisk utvikling, og Budstikkas stipend for unge kunstnere.[5]

I forbindelse med 100-årsjubileet for André Bjerkes fødsel i 2018 ga Julie Kleive og pianisten Joachim Kwetzinsky i samarbeid med komponisten Marcus Paus ut albumet En hellig alminnelig lek – sanger til dikt av André Bjerke. Dette var en samling av Bjerkes dikt tonesatt av Paus.[6][7] I 2020 medvirket hun på Marcus Paus' utgivelse Dypt i forledelsen – sanger til dikt av Jens Bjørneboe, igjen sammen med Joachim Kwetzinsky.[8] Komponisten uttalte i forbindelse med utgivelsen av Bjørneboe-platen i 2020 at han allerede ved utgivelsen av platen med André Bjerkes dikt i 2018 hadde planlagt albumet med diktene av Bjerkes fetter Jens Bjørneboe, og understreket betydningen av det kunstneriske samarbeidet med musikerne Kleive og Kwetzinsky:

– Denne platen er nok litt mer «lukket» enn Bjerke-platen, og stoffet mer krevende både for sanger og pianist, særlig fordi det må gjøres så nakent og så blottstilt som mulig, uten utvendig affekt. Enhver overfladiskhet vil lyde som løgn, sier han og legger til. – Heldigvis har jeg Julie Kleive og Joachim Kwetzinsky til å målbære det hele..[9]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun er datter av legene Torfinn Kleive og Marianne Mathiesen, og vokste opp på Kolsås i Bærum kommune.[3] Hun er sønnedatter av organist og dirigent Kristoffer Kleive. På farssiden er hun niese av musikerne Iver Kleive og Audun Kleive.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kleive, Julie Mathiesen (2018). «Musikk, demens og søvn. En gjennomførbarhetsstudie på en skjermet sykehjemsavdeling». xii, 84 s. Besøkt 25. januar 2021. «Det mangler studier som ser på sammenhenger mellom søvn, demens og musikkterapi. I denne studien ønsket jeg derfor å bidra til å fylle dette tomrommet i litteraturen. Forskningsspørsmålet handler om hvorvidt en studie som søker å finne holdepunkter for om et tidsbegrenset tilbud om musikkterapi er gjennomførbar og kan gi effekter på nattlig søvn hos utvalgte beboere med demens på en skjermet sykehjemsavdeling.» 
  3. ^ a b c «Torfinn Kleive den musikalske legen». docplayer.me. Utposten : BLAD FOR ALLMENN- OG SAMFUNNSMEDISIN (PDF Free Download). Besøkt 25. januar 2021. 
  4. ^ «Julie Mathiesen Kleive». IMDb. Besøkt 25. januar 2021. 
  5. ^ «Artistprofil: Julie Kleive». Grappa.no. Besøkt 25. januar 2021. 
  6. ^ «En hellig, alminnelig lek – sanger til dikt av André Bjerke». Grappa.no. Besøkt 25. januar 2021. 
  7. ^ Flydal, Av Lars O. (26. november 2018). «To kjettere imellom». Vårt Land - Norges største kristne dagsavis (norsk). Besøkt 25. januar 2021. ««En hellig alminnelig lek» er tittelen på Marcus Paus' tonesetting av André Bjerke-dikt. – Det kan også stå som et credo for hele hans forfatterskap, sier Paus.» 
  8. ^ «Dypt i forledelsen». NPS Music. 9. oktober 2020. Besøkt 25. januar 2021. «Musikkalbum av Joachim Kwetzinsky, Julie Kleive, og Marcus Paus» 
  9. ^ «Komponisten Marcus Paus tonesetter dikt av Jens Bjørneboe». Sivilisasjonen. 7. august 2020. Besøkt 25. januar 2021. «– Allerede da jeg i 2018 lot Bjerke-platen «En hellig, alminnelig lek» tone ut med «Sten mot ruten», Bjerkes minnedikt til sin fetter Jens Bjørneboe, ønsket jeg å varsle «Dypt i forledelsen», albumet som nå foreligger. Og «Sten mot ruten» leder ganske bokstavelig inn i Bjørneboe-platen, da dets «vindusklirr-motiv» løper som en idé fix gjennom det nye albumet, sier Paus og legger til: – Videre ønsket jeg i anledning Bjørneboes 100-årsjubileum å fokusere på Bjørneboe som poet, fordi jeg føler selve nøkkelen til alle motsetningene hvis sum er Bjørneboe ligger nettopp her.»