Juliane de Fontevrault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juliane de Fontevrault
Fødtca. 1090Rediger på Wikidata
EktefelleEustace de Pacy (1103–)[1]
FarHenrik I av England[2]
MorAnsfride (?)[2]
BarnWilliam de Pacy[2]
Roger de Pacy[2]
NasjonalitetFrankrike

Juliane de Fontevrault (født ca. 1090, død etter 1136) var en illegitim datter av Henrik I av England med muligens Ansfride (født ca. 1070).[3] Juliane ble født i Westminster, Middlesex i England og ble i 1103 gift med Eustace de Pacy, herre av Bréteuil og Pacy (født ca. 1045 – død 1136).

Juliane de Fontevrault har gjort seg kjent ved at hun forsøkte å myrde sin far med armbrøst etter at kongen hadde tillatt at hennes to døtre, i henhold til kronikøren Orderic Vitalis, å ble blindet og fikk nesene skåret av som rettferdighet for at hennes mann Eustace hadde gjort det samme med den unge sønnen til Ralph Harnec, konstabel av Ivry, i 1119. Barna fungerte som gisler i en strid mellom ektemannen og Ralph Harnec.

Den opprørte Juliane forlangte å få møte sin far og kong Henrik tillot det. Da hun ble ført fram for ham trakk hun en armbrøst og skal også ha fått rettet et skudd mot sin far, men uten å treffe. Hun ble satt i forvaring i en festning som hun rømte i fra ved å kaste seg ut av vinduet og ned i den frosne vollgraven. Siden skal kong Henrik ha kommet til en forsoning med sin datter og svigersønn.

Foruten de to nevnte døtre hvor navnene ikke er bevart fikk Juliane og Eustace to sønner:

  • William de Pacy (død 1153)
  • Roger de Pacy

Hennes ektemann Eustace de Pacy døde i 1136. Juliane ble deretter nonne i det franske benediktinerklosteret Fontevraud, Maine-et-Loire, og døde selv en gang senere enn 1136.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p10467.htm#i104669, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Ansfride er assosiert med klosteret Abingdon Abbey, ektefelle til Anskill av Seacourt, ved Wytham i Berkshire (nå Oxfordshire). Det er ikke bevist at Ansfride var mor til Juliane, men heller ikke usannsynlig