Julia Drusilla (Caligulas datter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Julia Drusilla (Klassisk latin: IVLIA•DRVSILLA[1]) (født 39, død 41) var eneste felles barn og datter av den romerske keiser Gaius (Caligula) og hans fjerde og siste hustru Milonia Caesonia.

Hun var oppkalt etter farens søster Julia Drusilla, og ble født ikke lenge etter at Caligula giftet seg med Cæsonia (enkelte kilder oppgir fødselen til samme dag som giftermålet). Cæsonia hadde tre barn fra før av, fra sitt første ekteskap. Da Drusilla ble født, tok Caligula henne til et tempel som huset statuer av guder og gudinner , og la henne i fanget på Minerva, med instruksjoner til gudinnen om at hun måtte gi hans datter næring og opplæring. Kort tid etter at Drusilla ble født, satte Caligula opp innsamlingsbokser rundt om i Roma merket «Julias drikke» eller «Julias mat». Ifølge historikeren Sveton trodde Caligula at Minerva ville sørge for Drusillas vekst og utdanning.

Sveton hevder videre at da hun lekte med andre barn, fosøkte hun å angripe dem, og klore ut øynene på dem. Disse tilbøyelighetene fikk Caligula til stolt å erklære at det ikke var noe tvil om jentas farskap. Hun var definitivt hans barn.

Julia Drusillas fødsel gav Caligula en unnskyldning for å kunne kreve inn ekstra skatter i imperiet, for å lette byrden som forelder. Sveton siterer ham: «I tillegg til suverenitetens byrder, må jeg nå bære farskapet på mine skuldre.» Han startet straks opp innsamlingen til dekning av hennes utdanning og medgift. Han kunngjorde også at nyttårsgavene ville være kjærkomne i begynnelsen av januar, og satt deretter på palassets veranda og tok imot håndfulle, og også fulle kopper, av penger, som hans undersåtter fra alle klasser presset på ham. Han hadde etterhvert utviklet en lidenskap for penger, og han likte å gå på hauger av gull, eller velte seg i disse, bokstavelig talt.

Den 24. januar 41 ble Caligula henrettet i en sammensvergelse som inkluderte pretorianergarden under ledelse av Cassius Chaerea. Cæsonia og Julia overlevde Caligula med bare noen få timer. Selv om det ikke finnes noen nøyaktig nedtegnelse av begivenheten, sier legenden at den to år gamle Julia fikk hodet knust mot en vegg etter å ha angrepet sin mors drapsmann ved å sparke og å bite ham.

Forfedre[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ E. Groag, A. Stein, L. Petersen et al. (1933): Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III (PIR), Berlin, I 665