Jul i Sachsenhausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jul i Sachsenhausen er et dikt av Arnulf Øverland.

Øverland var sentral i det norske diktermiljøet i mellomkrigstida, og var veldig kritisk til nazismen. Under andre verdenskrig skrev han en rekke motstandsdikt. Og i 1941 ble han arrestert og sendt til Oslo kretsfengsel. Senere ble han sendt til Grini fangeleir og den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

I Sachsenhausen fikk han oppleve to julekvelder. På julekveldene ble bordene i konsentrasjonsleiren dekket med alt det de hadde av mat. Og de pyntet med selvlagde norske flagg. Hver jul leste Arnulf Øverland opp ferske dikt, blant annet Jul i Sachsenhausen.

Bakgrunnen for diktet var at han feiret julen på en annen måte. Han ville ha fram at julen ikke bare handler om presanger, og at høytiden kanskje ikke er like trygg for alle. Han skriver mye om at det ikke hjelper å hevne seg på ting som allerede er skjedd. Han skriver om trygghet, og hvor viktig det er. På slutten av diktet skriver han at dersom det blir krig igjen, skal Norges land kjempe, og ikke la seg knekke av en fremmed hær.