Judit Polgár

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Judit Polgár
Judit Polgár
Polgar.jpg
Foto av Gennadiy Titkov
Født23. juli 1976
Budapest
Far László Polgár
Mor Lászlóné Polgár
Søsken Zsófia Polgár, Susan Polgar
Beskjeftigelse Sjakkspiller, esperantist
Nasjonalitet Ungarn Ungarn
Utmerkelser Sjakk-Oscar (1988)
TittelGM
FIDE-rating2675 (september 2014)
Høyeste FIDE-rating2735 (juli og oktober 2005)
FIDE-profil (en)

Judit Polgár (født 23. juli, 1976) er en ungarsk sjakkspiller som lenge var den desidert sterkeste kvinnelige sjakkspiller i historien.
Med sin sist beregnete ELO-rating på 2675 fra september 2014 var hun ennå per mai 2015 rangert som nummer 63 i verden på FIDEs rankingliste. På sitt beste var hun nummer 8 i verden. (I mellomtiden har hun i mars 2015 blitt forbigått på listen av den kvinnelige verdensmester Hou Yifan som beste kvinne i verden.)

Hun oppnådde stormestertittelen i 1991 i en alder av 15 år og 4 måneder. Hun slo på den tiden gjeldende verdensrekord for tidenes yngste stormester som Robert James «Bobby» Fischer hadde vært innehaver av helt fra 1958. Polgár har ofte deltatt i de store sjakkturneringer og VM. Hun har aldri ønsket å delta i rene kvinneturneringer, sannsynligvis på grunn av den store klasseforskjellen mellom henne og nest beste kvinnelige sjakkspiller.

Også hennes eldre søstre, Susan og Sofia Polgár hevdet seg blant mannlige spillere. Susan (tidligere Zsuzsa) er stormester (fra 1991) og var den nest høyest rangerte kvinne etter sin søster Judit. Hun ble verdensmester for kvinner 199699. Sofia Polgár er internasjonal mester i sjakk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Judit Polgár». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.