Susan Polgar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Susan Polgar
Susan Polgar 6.jpg
FødtPolgár Zsuzsanna
19. april 1969[1] (50 år)
Budapest[2]
Ektefelle Paul Truong
Far László Polgár
Mor Lászlóné Polgár
Søsken Judit Polgár, Zsófia Polgár
Utdannet ved Texas Technology University
Beskjeftigelse Sjakkspiller, skribent, esperantist
Nasjonalitet USA, Ungarn

Susan Polgar (født 19. april 1969) er en ungarsk-født amerikansk stormester i sjakk.[3] Hun var den første kvinne til å motta stormestertittelen gjennom turneringsspill, og er anerkjent for å bryte en rekke barrierer for kvinner i internasjonal sjakk. Hennes yngre søstre Zsófia og Judit er også høyt rangert sjakkspillere. 

I 1984, i en alder av 15, ble Polgar den øverste rangerte kvinnelige spiller i verden på den offisielle rankingen til verdenssjakkforbundet Fide. Hun var også den første kvinnen i historien til å  kvalifisere seg for verdensmesterskapet i sjakk "for menn" i 1986, men fikk ikke lov til å spille fordi hun var kvinne[4]. Senere endret Fide reglene slik at også kvinnelige spillere kunne delta. I perioden mellom 1996 og 1999 holdt Polgar verdensmestertittelen i sjakk for kvinner, med klassisk tidskontroll. Hun vant også ti olympiske medaljer i sin karriére (5 gull, 4 sølv og 1 bronse). Polgar har ikke spilt i en offisiell konkurranse siden 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Susan Polgar, biography/Susan-Polgar
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  3. ^ McClain, Dylan Loeb. «Chess Coach To Leave Texas Tech With Team’s Best in Tow». New York Times (engelsk). Besøkt 18. november 2018. 
  4. ^ «Biography of Susan Polgar». Besøkt 18. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]