Josephine-Charlotte av Belgia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Josephine-Charlotte av Belgia i 1976, hentet fra Romanian Communism Online Photo Collection

Joséphine-Charlotte av Belgia (Joséphine-Charlotte Ingeborg Elisabeth Marie-José Marguerite Astrid, født 11. oktober 1927, død 10. januar 2005) var storhertuginne av Luxembourg. Hun var datter av Leopold III av Belgia og Astrid av Sverige. Hun tilhørte det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha, en gren av Wettin-familien, og ble født på det kongelige slott i Brussel.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Josephine-Charlotte tilhørte av huset Sachsen-Coburg-Gotha. Hun tilbrakte sin barndom på Stuyvenberg slott rett utenfor Brussel sammen med sine foreldre. Moren døde bare 29 år gammel i en bilulykke i 1935, da Joséphine-Charlotte var 12 år gammel.[1] Hennes første skolegang fant sted i en liten klasse som ble samlet på slottet. Mot slutten av 1940 ble hun sendt til en internatskole, og fikk så undervisning av privatlærere.

Den 7. juni 1944, dagen etter den allierte invasjonen i Normandie, ble hun sammen med familien sendt til Tyskland, hvor de ble holdt i husarrest.[1] Den kongelige familien ble satt fri 7. mai 1945 og slo seg først ned i Prégny i Sveits.

Studier[rediger | rediger kilde]

Etter krigen fortsatte hun sine studier ved Ecole Supérieure de Jounes Filles i Genève. Deretter fulgte hun forelesninger i barnepsykologi under professor Jean Piaget ved Universitetet i Genève. Etter å ha vendt tilbake til Belgia tok hun opp sine offisielle plikter som prinsesse. Hun utviklet på samme tid en sterk interesse for kunst.

Familie[rediger | rediger kilde]

Den 9. april 1953 giftet hun seg med prins Jean, Luxembourgs tronarving. De fikk fem barn:

Som arvestorhertuginne, og etter Jeans tiltredelse 12. november 1964 som storhertuginne, utførte hun en lang rekke plikter i egenskap av statsoverhodets gemal. Hun interesserte seg spesielt for problemer som berører oppvekst, familien og helse. Fra 1959 til 1970 var hun president for den luxembourgske Røde Kors-ungdommen, og fra 1964 for det luxembourgske Røde Kors.[2]

Hennes foretrukne fritidssysler inkluderte hagestell, jakt, fiske, ski og vannsport. Hun døde hun 10. januar 2005 på Fischback slott etter lengre tids sykeleie.

Storhertuginnen var innehaver av storkors av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Grand Duchess Joséphine-Charlotte of Luxembourg, telegraph.co.uk. Besøkt 14. april 2015
  2. ^ La Grande-Duchesse Joséphine-Charlotte, soeur d'Albert II, décédée, lalibre.be. Besøkt 14. april 2015