Hopp til innhold

Joseph Rosati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Rosati
Født12. jan. 1789[1]Rediger på Wikidata
Sora (Kongedømmet Napoli)[2]
Død25. sep. 1843[3]Rediger på Wikidata (54 år)
St. Louis
Roma
BeskjeftigelseKatolsk prest (1811–), katolsk biskop (1824–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetDe to sicilier
GravlagtBasilica of St. Louis, King of France

Joseph Rosati, C.M. (født Giuseppe Rosati; 1789–1843) var misjonær til Nord-Amerika og den første katolske biskop av St. Louis.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Pietro Luigi Giusepe Raffaele Rosati vokste opp i en from katolsk familie i Sora i det som den gang fortsatt var regnet til landsdelen Campania på den italienske halvøy.[4] Han var sønn av Giovanni Rosati og hans hustru Maria Vienna Senese[5].

Giuseppe Rosati avla etter fullført utdannelse i 1807 sine løfter som vincentiner i 1808.

Den 10. februar 1811 ble Rosati ordinert til prest i en alder av 22 år, av titulærerkebiskop Giuseppe Bartolomeo Menocchio, O.E.S.A.

I 1816 reiste han til Baltimore i Maryland i USA, og noen år senere kom han og andre vincentinere til Bardstown i Kentucky, etter invitasjon av Bardstowns biskop Benedict Joseph Flaget. Han underviste som professor i teologi ved St. Thomas Seminary fra 1817 til 1818.

Biskop Flaget om å følge med to vincentinere til St. Louis. Under reisen fikk de selskap av fader Donatien Olivier. De krysset Mississippielven og der kom de til den opprinnelig franske kolonibosettingen Sainte-Geneviève. Her ble de møtt av fader Henry Pratte, en bysbarn der og den første katolske prest fra Missouri som ble født i Amerika. Én av vincentinerprestene, Felix de Andreis, ble værende i kolonien mens resten av gruppen fortsatte til St. Louis. Ved ankomst ble de sjokkert da de så at kirken og prestegården, bygget 40 år tidligere, nå på det nærmeste falt fra hverandre og uten dører og vinduer. Prestene sov på bakken fordi det ikke var tregulv. Pratte var imidlertid dyktig til å arrangere så mye som mulig ved å gjøre miljøet verdig før ankomsten til Dubourg og hans følge. Hans ankomst ble møtt av en folkemengde på 2 500 mennesker som bodde i byen.

Senere flyttet han til Perryville i delstaten Missouri, hvor han åpnet St. Mary of the Barrens Seminary. I noen år planla og ledet han byggingen av en skole hvor han underviste de fleste klassene og samtidig også virket i menighetssjeleorgen.

I 1820 ble han utnevnt til leder for vincentinerne i hele USA.

Biskop for Mississippi – Alabama, koadjutor i Louisiana og de begge Florida

[rediger | rediger kilde]

Den 13. august 1822 ble han utnevnt til apostolisk vikar av Mississippi og Alabama, og ett år senere til koadjutorbiskop av Louisiana. Han ble bispeviet den 25. mars 1824. Den 18. juli 1826 ble biskopen av Louisiana og de begge Florida, Louis-Guillaume-Valentin Dubourg. Dubourg bodde i New Orleans, og Rosati i Saint Louis.

Biskop av Saint Louis

[rediger | rediger kilde]

Rosati ble utnevnt til den første biskop av St. Louis 20. mars 1827. Fra embedet som apostolisk administrator i New Orleans trakk han seg den 4. august 1829.

I St. Louis lyktes han i å få Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul til å etablere seg. Han engasjerte seg for byggingen av Saint Louis University i 1829 og begynte å bygge den første katedralen til bispedømmet St. Louis i 1831, som sto ferdig i 1834. 1841 gav pave Gregor XVI Rosati i oppdrag til å lede forhandlingene mellom paven og staten Haiti. Etter å ha sendt paven en rapport om forhandlingene, døde han 25. september 1843 i en alder av 54 år.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Dizionario Biografico degli Italiani, oppført som Giuseppe ROSATI, Dizionario biografico degli italiani giuseppe-rosati[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Wikipedia på bokmål og riksmål[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, oppført som Joseph Rosati, Find a Grave-ID 12878541, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Mal:Article
  5. ^ Mal:Ouvrage
  6. ^ catholic-hierarchy.org rosati.html lest 29. oktober 2022

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]