Jorge Arturo Medina Estévez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jorge Arturo Medina Estévez
Jorge Arturo Medina Estévez.jpg
Født23. desember 1926 (93 år)
Santiago
Utdannet ved Pontificia Universidad Católica de Chile
Beskjeftigelse Katolsk prest (1954–), filosof
Nasjonalitet Chile
Medlem av Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen, Den internasjonale teologkommisjonen

Coat of arms of Jorge Medina Estevez.svg

Jorge Arturo Medina Estevez (født 23. desember 1926 i Santiago i Chile) er en av Den katolske kirkes kardinaler, emeritert erkebiskop av Valparaíso og tidligere prefekt for Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsordningen. Den 24. februar 2005 rykket han opp som kardinalprotodiakon, en posisjon som har en viss seremoniell betydning i forbindelse med paveskifter.

Jorge Arturo Medina Estevez studerte teologi, kirkerett, liturgikk og biologi ved det pavelige katolske universitet i Santiago de Chile, og tok akademiske grader i disse fag. Han ble presteviet i 1954, og virket etterpå både i sjelesorg og undervisning. Mellom 1962 og 1965 deltok han som sakkyndig på det annet vatikankonsil. Fra 1965 til 1984 var han dommer ved det erkebiskoppelige kirkelige domstol og med i ledelsen for det katolske universitet i byen. I tillegg var han rådgiver for en rekke avdelinger av Den romerske kurie.

I 1984 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop av Rancagua, og i 1987 til biskop av Rancagua. Fra 1993 til 1996 var han erkebiskop av Valparaíso.

I 1996 ble kalt til Roma som leder for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen, og i 1998 ble han kardinalskreert. Han fratrådte som prefekt for Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsordningen i 2002.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Antonio María Javierre Ortas 
Prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen
Etterfølger:
 Francis Arinze