Jordskjelvet i Chile 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordskjelvet i Chile 2010
Basisinformasjon
Dato27. februar 2010
Magnitude8,8 på Momentmagnitude-skalaen
Dybde35 kilometer
Episentrum115 kilometer nord-nordøst for Concepción
Berørte områderChiles flagg Chile
Omkomne452
EtterskjelvFlere etterskjelv med styrke mellom 5,5 og 6,5 på Moment Magnitude skalaen
TsunamiEn over 2 meter høy bølge traff Chile og bølger på en halv til en og en halv meter traff diverse øystater, Hawaiis flagg Hawaii og Japans flagg Japan
Posisjon
Jordskjelvet i Chile 2010 ligger i Chile
Jordskjelvet i Chile 2010
Jordskjelvet i Chile 2010 (Chile)
Fra Concepción etter jordskjelvet
Tsunamiens beregnede energi – jo rødere, desto kraftigere bølgepotensiale. Bølgehøyden ved stranden er dessuten avhengig av kystenes geografiske beskaffenhet, særlig havdybden ved land.

Jordskjelvet i Chile 2010 var et svært kraftig jordskjelv den 27. februar 2010 som rammet sentrale deler av Chile og utløste en tsunami som skyllet langs Sør-Amerikas kyster og mot de chilenske og franske øyene i de mest nærliggende deler av Stillehavet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Jordskjelvet hadde en momentmagnitude på 8,8 Mw og fant sted klokken 03.34 lokal tid.[1] Det varte i ca. tre minutter. Episenteret lå 115 km nord-nordøst for Chiles nest største byområde Concepción,[1] rett utenfor kysten av regionen Maule, 8 km vest for Curanipe. Skjelvet fant sted ca 35 km under jordoverflaten.[1]

I de chilenske regionene som ble mest berørt av skjelvet bor over 80 prosent av landets befolkning: Regionene Valparaíso, Santiago, O'Higgins, Maule, Biobío og Araucanía.

Chiles president, Michelle Bachelet, utropte straks katastrofetilstand. Det er per 2. mars bekreftet fra chilenske myndigheter at minst 723 er døde, og at mange dessuten var savnede. Det var betydelige skader på infrastrukturen i regionen (veier og broer).

De byer som opplevde de sterkeste rystelsene (IX – Alminnelig panikkMercallis intensitetsskala) var Talcahuano, Arauco, Lota, Chiguayante, Cañete og San Antonio. Storbyen Concepción ble rammet med noe lavere intensitet, men skadene var likevel svært omfattende og det var muligens ingen annen by som hadde så mange dødsofre som den. Dødstallene etter tsunamien som traff den lille kystbyen Constitución var i det minste relativt til folketallet enda høyere. Byen Parral i Linares, forfatteren Pablo Nerudas fødeby, ble også hardt rammet.

Man merket også skjelvet godt i hovedstaden Santiago de Chile (Mercalli VIII – Betydelige skader), og også i noen byer i Argentina, som Mendoza, Cordoba, La Rioja og til og med i Buenos Aires.

I Santiago brøt noen bygninger sammen, det var strømbrudd i noen bydeler, og den internasjonale flyplassen måtte stenges for en tid.

Det ble gitt tsunamiadvarsler til 53 land og territorier i og rundt Stillehavet.

Ved havnebyen Talcahuano, nær episenteret, kunne man måle bølger på 2,3 meter, og ved den større byen Valparaiso 1,3 meter.[2] Bølger traff de chilenske Juan Fernández-øyene som ligger 660 km utenfor kysten tidlig, med høye bølger som førte til fem omkomne, men ikke gjorde så meget skade som de gjorde på den chilenske fastlandskysten. I løpet av få minutter ble området på Robinson Crusoe-øya der den skotske sjømannen Alexander Selkirk karet seg i land og levde i årene 1704 til 1708, og som senere ble udødeliggjort i forfatteren Daniel Defoes roman om Robinson Crusoe, vasket vekk.

Da bølgene nådde Stillehavevs asiatiske side etter et drøyt døgn, var de heller beskjedne. De siste rester av tsunamien ble registrert på den japanske øya Minamitorishima; der var den ca. ti cm høy.

Jordskjelvet var det kraftigste i verden siden jordskjelvet i Indiahavet i 2004, og det sterkeste i Chile siden 1960 (Valdiviajordskjelvet på 9,4 Mw), som også rammet det sentrale Chile.

Kuvvet Atakan, professor i geofysikk ved Universitetet i Bergen, uttalte til TV 2 at jordskjelvet er det femte sterkeste som noen gang er målt, og at energien i det var omkring 60 ganger større enn i det jordskjelvet som kun en måned tidligere rammet Haiti.

Etterskjelv[rediger | rediger kilde]

Etter skjelvet i San Antonio

Et etterskjelv på 6,2 ble registrert 20 minutter etter det første skjelvet. Rett etter fulgte to på 5,4 og 5,6. Da fire timer var gått var det i alt registrert minst 14 etterskjelv av en styrke på over 5,5 Mw langs en 300 km lang nord-sør-strekning. Det kraftigste av dem målte 6,9. I dagene etter skjelvet kom antallet etterskjelv opp i over hundre.

Store jordskjelv kan også utløse etterskjelv som ikke ligger direkte langs den aktuelle seismiske bruddlinjen. I dette tilfellet skjedde dette også; et mindre slikt skjelv ble følt i området rundt São Paulo i Brasil, svært langt borte fra Chile.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Jordskjelvet fant sted der Nazcaplaten subduseres under Den søramerikanske platen.

Hele den søramerikanske vestkystsonen er del av ildringen i Stillehavet, verdens mest langstrakte kombinerte vulkan- og jordskjelvssone.

Skjelvet ble utløst ved at Nazcaplaten (i Stillehavet) og Den søramerikanske platen (som når til den søramerikanske vestkyst) forskjøv seg i forhold til hverandre langs subduksjonssonen der Nazcaplaten trykkes ned under Den søramerikanske platen. Store jordskjelv og flere tsunamier er mange ganger blitt utløst på denne måten nettopp i Chile og nordover langs Andesfjellenes møte med havet; for eksempel ble byen Concepción etter en rekke slike ødeleggende naturkatastrofer flyttet fra sin opprinnelige beliggenhet. Jordskjelvet i Peru i 2007 skyldtes akkurat det samme seismiske fenomenet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]