Valdiviajordskjelvet i 1960

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En gate i Valdivia i Peru etter jordskjelvkatastrofen i mai 1960.

Valdiviajordskjelvet i 1960, også kjent som Det store jordskjelvet i Chile, var et jordskjelv som inntraff 160 km utenfor kysten av den sørlige delen av Chile 22. mai 1960.

Det var relativt få omkomne, da jordskjelvet rammet store ubebodde deler av landet, i tillegg til at de fleste husene var laget av tre og derfor «svaiet» i rystelsene. Nesten 2000 mennesker skal ha dødd, mens rundt 3000 ble skadet og to millioner husløse.[1]

Skjelvet målte 9,5 på Richters skala, og ble utløst ved at Nazcaplaten (havbunnsplate) og Den søramerikanske platen (kontinentalplate) forskjøv seg i forhold til hverandre. Den relative bevegelsen mellom de to platene var på rundt ti meter.

Dette er det sterkeste jordskjelvet som noen gang er blitt registrert.[1]

Skjelvet varte i 10 minutter og forårsaket massive ødeleggelser i Valdivia og Puerto Montt. Jordskjelvet utløste også flere jordskred og en tsunami som rammet den chilenske kysten med opptil 25 meter høye bølger og ble registrert over hele Stillehavet. Bølgene tok livet av 61 mennesker i Hawaii , nesten 140 i Japan, og 32 på Filippinene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Largest Earthquake in the World. USGS. Besøkt 26. oktober 2020.