Jomfruhinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tegninger, med tsjekkisk tekst, som viser variasjoner i jomfruhinners form/utseende .

Jomfruhinnen, hymen eller møydomshinnen er en hinne i kvinnens vagina. Selv om den omtales som en hinne, er det egentlig en ring med en åpning som varierer i størrelse og form fra jente til jente og som kan utvides. Utvides den for mye og for fort, vil den sprekke, og det oppstår en blødning. Jomfruhinnen brister vanligvis ved det første samleiet, men en kan ikke være sikker på om samleiet har funnet sted eller ikke ved å undersøke hinnen.

I noen kulturer, blant annet i abrahamittisk tradisjon, anses en hel, intakt og uberørt jomfruhinne som bevis for at ei jente eller kvinne ikke har hatt samleie, men er jomfru, det vil si seksuelt urørt. Denne tilstanden kan være en forutsetning for en kvinnes ærbarhet og status som «ren» brud. En kvinnes seksuelle historie og tilstand er da som regel også viktig for hele familiens og slektens ærestatus i samfunnet. I noen tradisjoner vil eldre kvinner kontrollere sengetøyet etter en bryllupsnatt for spor etter blod fra en sprukken jomfruhinne. I Norge og andre vestlige land har det vært stor diskusjon om det er riktig av leger å gjenoppbygge brustne jomfruhinner ved operasjon på gifteklare muslimske jenter som forsøker å skjule tidligere seksuell aktivitet. Det viktigste motargumentet har vært at en isteden burde endre holdningene i kulturen og gi kvinner fri rett til et godt seksualliv uavhengig av menns og familiens kontroll.

Jomfruhinnen er en del av vulva, eller utvendig kjønnsorgan, og hinnens struktur har likheter med strukturen til vagina.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Emans, S. Jean. "Physical Examination of the Child and Adolescent" (2000) in Evaluation of the Sexually Abused Child: A Medical Textbook and Photographic Atlas, Second edition, Oxford University Press. 61-65
  2. ^ Perlman, Sally E.; Nakajyma, Steven T. and Hertweck, S. Paige (2004). Clinical protocols in pediatric and adolescent gynecology. Parthenon. s. 131. ISBN 1-84214-199-6. 

Se også[rediger | rediger kilde]

anatomiDenne anatomi- og seksualitetrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.