Joint Warfare Centre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°54′27,497″N 5°43′22,750″Ø

Joint Warfare Centre
Basisdata
Land Norge
Grunnlagt Juli 1994, Headquarters Allied Forces North Europe
Dagens form 23. oktober 2003
Forsvarsgrener NATO-nasjoner; Hær, Luftforsvaret, Marinen

Joint Warfare Centre («Felles krigføringssenter», forkortet JWC) er NATO-hovedkvarter på Jåttå i Stavanger. JWC ble opprettet i 2003 i forbindelse med omleggingen av NATOs kommandostruktur som ble vedatt i Praha november 2002. Målet med senteret er å utvikle og gjøre NATO mer beredt og mer fleksibel for fremtiden og drive med utdanning av hovedkvarterene som er operative. Sjefen for JWC er generalmajor Reinhard Wolski.

JWC er direkte underlagt NATO-hovedkommandoen Allied Command Transformation (ACT) i Norfolk, USA. Tidligere lå også Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) for det norske Forsvaret her, men det er nå flyttet til Reitan i Nordland. Allerede fra Folkevandringstiden har man hatt en bygdeborg her. Under 2. verdenskrig i 1943 begynte tyskerne å bygge bunkere inne i fjellet under Jåttånuten. Denne ble fullført av det norske forsvaret i slutten av 1950-årene og Luftvåpnet og Kystvakten flytett inn hit i 1957. I 1994 kom forløperen til JWC inn hit, Headquarters Allied Forces North Europe. i 2000 ble dette endret til Joint Command North (JCN) og i 2003 Joint Warfare Centre.

De hjelper utviklingsarbeidet av Allied Command Transformation (ACT) på nye teknologier, modellere og simulering. Gjennom ACTs Joint Allied Lessons Learned Centre (JALLC) i Monsanto, Portugal, JWC gjennomfører felles analyse, samler Lessons Learned og mater dem tilbake inn i transformasjonsnettverket. JWC leder opplæring på, i tillegg til utvikling av, de nye konseptene og doktrinene for felles og samlede staber. Gjennom ACTs Joint Force Traning Centre (JFTC) i Bydgoszcz, Polen, hjelper JWC ACT og Allied Command Operations (ACO) i fremming av doktrine gjennom opplæring av NATOs styrker. Det hjelper også ACO å evaluere og trene felles stryker som skal jobbe/jobber i/for formelle ledd i NATO-byråer og nasjonal og multinasjonale utdanningssentre og anlegg.

Joint Warfare Centre Misjon[rediger | rediger kilde]

  • Gir operativ nivåopplæring i støtte for pågående oppdrag.
  • Gjennomfører trening av felles staber (NATO Command Structure/NATO Force Structure).
  • Støtter NATOs konsept og doktrineutvikling.
  • Støtter utvikling og forskning for ACT på nye konsept, teknologier, modeller og simulatorer.
  • Gjennomfører felles analyse og samler sammen de erfaringer som finnes, for så sende dem tilbake i NATOs felles nettverk igjennom JALLC.
  • Årlig dekning av kurs for irakisk nøkkelpersonell; generaler, ministere etc.

Roller[rediger | rediger kilde]

«Joint Experimentation», «Interoperability and Doctrine Development:» JWC fremmer og iverksetter NATOS felles forskning-, interoperatibel og doktrineutviklingsprosesser. Det letter utvikling av felles doktrine og NATO standarder, og inkorporerer de beste modellerer og simuleringsdyktigheter til ytterligere interoperatibel og transformasjon innenfor NATO.

Opplæring: JWC leder og effektiviserer felles og samlet opplæring på det operative nivået for NATO i støtte av de operative kommandoene. I denne henseende fokuserer det på forberedelse, som forvalter og å utføre kollektiv Battle staff joint training for Combined Joint Task Force (CJTF), NATO Respons Force (NRF) og Component Command HQ og for NATO HQ utplassere til forskjellige operasjons områder. I tillegg gir det kollektiv stabopplæring for partnere og nye medlemsnasjoner i NATO.

Evaluering: JWC hjelper ACO ved ledelsesevaluering av kollektivt kamppersonell for sertifisering ved operative kommandoer som blir basert på satte NATO-standarder og operativt misjonsbehov satt ved de operative kommandoene. JWC samarbeider og koordinerer med NATOs skoler og byråer, i rekkefølge å forbinde foranstaltningen av individopplæring med leveringen av kollektivopplæring. JWC koordinerer med Joint and Coalition Warfighting i Suffolk, Virginia, USA, og nytter deres erfaring og ressurser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]