Johs. Borchsenius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johs. Borchsenius
Født9. juni 1903
Død29. oktober 2003 (100 år)
Beskjeftigelse Arkitekt, kunstmaler
Nasjonalitet Norge

Johannes Laurentius Borchsenius (født 9. juni 1903 i Skien, død 29. oktober 2003 i Porsgrunn) var en norsk arkitekt og kunstner. Han ble student i 1922, og arkitekt fra NTH i 1928. Deretter ansatt hos arkitektkontoret Mostue og Scheen, og senere hos Bjercke og Eliassen i Oslo. Borchsenius flyttet i 1934 til Porsgrunn og etablerte arkitektkontoret Børve & Borchsenius sammen med Alfhild Børve som var datter av den da kjente arkitekten Haldor Larsen Børve. Bybildet i Porsgrunn er sterkt preget av de bygninger som først Børve, og senere Borchsenius oppførte.

Under krigen måtte Borchsenius flykte til Sverige og arbeidet der med oppbygging av militærleirer for norske flyktninger. Han arbeidet etter krigen, fra 1945-47, med gjenreisningen av Finnmark og var reguleringsarkitekt i Øst-Finnmark med ansvar for gjenreisningen av Vadsø og Kirkenes. Han flyttet deretter tilbake til Porsgrunn i 1949, og var byplansjef før han igjen startet egen praksis under navnet Børve og Borchsenius. Selskapet ble omdannet til aksjeselskap i 1980, og har i dag mer enn 20 ansatte. Borchsenius var inntil 1997 selskapets styreformann.

Innen arkitekturen er det umulig å omtale Borchsenius uten å beskrive hans forhold til funksjonalismen. En sterk og ekte følelse for det funksjonelle har gjort han til en av landets viktigste skapere av funksjonalistiske bygg. Hans ledende posisjon innen den norske funksjonalismen studeres i dag av unge arkitekter.

Borchsenius` lidenskapelige hobby var kunstmalingen. En hobby han drev langt, med mange separatutstillinger, og deltagelse blant annet på Telemarksutstillingen. Han var mangeårig formann i Porsgrunn malerklubb, og i «Malergruppa Grenland». I 1984 fikk han Porsgrunn kommunes kulturpris, og han mottok også årlig det statlige stipend for eldre kunstnere.

Borchsenius ble gift 26. mars 1949 i Oslo med Ingeborg Krog. De fikk 2 barn, Hans Nicolai Borchsenius og Jacob Borchsenius. Han fortsatte å male frem til sin død i 2003.