John Willock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Willock
Født1510-åreneRediger på Wikidata
Død4. des. 1585Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForkynner Rediger på Wikidata
Embete
  • Moderator of the General Assembly of the Church of Scotland Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Glasgow

John Willock (eller Willocks) (født ca. 1515, død 4. desember 1585) var en skotsk reformator. Han vokste opp i Ayrshire og tok sin utdannelse ved University of Glasgow.

Etter å ha vært munk i en kort tid omfavnet Willock den nye reformerte kristendommen og dro til London hvor han en gang rundt 1542 ble prest for Henry Grey, den senere hertug av Suffolk, far til Lady Jane Grey som senere ble dronning av England i ni dager og så halshugget.

Da den katolske Maria I av England overtok den engelske trone i 1553, dro Willock som så mange andre i landflyktighet, til Emden i Friesland hvor han praktiserte som lege, men reiste også tidvis tilbake til Skottland på besøk. Han ble knyttet til ledende skotske reformatorer i deres kamp mot dronningregenten Maria av Guise og den romerske-katolske religion, og i 1558 dro han tilbake til Skottland for godt.

I Skottland begynte Willock å holde prekener og i 1559 ble han lyst fredløs. Hans popularitet gjorde at denne dommen ikke hadde noen effekt, og som John Knox’ stedfortredende prest ved St Giles' Cathedral i Edinburgh administrerte han kirkesamfunnet for første gang i henhold til den reformerte troen. Han var således til stadig frustrasjon og irritasjon for regenten som forsøkte å gjenopprette den katolske troens autoritet i Skottland. Willock var en av fire prester som ble valgt av konventet av oktober 1559 til å sitte i regjeringens råd, og han ble en av de som ble utpekt til å sammenstille Den første bok om disiplin (en veiledning om religiøs og etisk livsførsel) (1560).

I 1562 ble han rektor av Loughborough i Leicestershire, men han opprettholdt forbindelsen med kirkesamfunnene i Skottland og var forliksmann ved generalforsamlingen til den skotske kirke samme år, og på nytt i 1564, i 1565 og i 1568. Han døde ved Loughborough den 4. desember 1585.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]