John Paul Hammerschmidt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hammerschmidt på et bilde fra april 2007

John Paul Hammerschmidt (født 4. mai 1922 i Harrison i Arkansas, død 1. april 2015[1]) var en amerikansk politiker som representerte Det republikanske parti i Arkansas.

Han satt i 13 perioder i Representantenes hus for det nordvestlige Arkansas-distriktet før han valgte å trekke seg i 1993. I 1974, som var et valg hvor demokratene gjorde det svært godt, vant han allikevel over sin demokratiske utfordrer, den 28 år gamle fremtidige president Bill Clinton.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han gikk i 1938 ut fra Harrison High School, og fikk deretter militær utdannelse ved The Citadel i Charleston, Sør-Carolina i 1938 og 1939. Deretter studerte han ved University of Arkansas i Fayetteville i 1940 og 1941. Han tjenestegjorde deretter i United States Army Air Corps under andre verdenskrig. I 1942 sluttet Hammerschmidt seg til den tredje Combat Cargo Group i US Army Air Corps og tjenestegjorde i Kina-Burma-India-området resten av krigen.

Hammerschmidt ble tildelt Distinguished Flying Cross med tre eikeblad for sin tjeneste under krigen. Av respekt for sine kolleger i militæret, så vel på grunn av sin ydmyke natur i forhold til sin krigstejenste, valgte Hammerschmidt å aldri dra nytte av sin militære karriere i løpet av sin politiske karriere.

Da Hammerschmidt kom tilbake til USA etter krigen, begynte han i 1945 ved Oklahoma State University i Stillwater, Oklahoma, og tok her graden Bachelor of Science i 1946. Han arbeidet deretter i tømmerindustrien, og grunnla Hammerschmidt Lumber Company og ble dette selskapets første direktør og styreleder. Hammerschmidt var på denne tiden også styreleder for Construction Products Company og styreleder i Arkansas Lumber Dealers Association og Southwestern Association for tømmerhuggere.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Hammerschmidt var delegat til republikanernes nasjonale årsmøte både i 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1984 og i 1988. Han ble to ganger leder for det republikanske partiet i Arkansas.

Ved valget i 1966, vant Hammerschmidt den republikanske nominasjonen for Arkansas' tredje kongressdistrikt, som ligger i den nordvestlige delen av staten. Han vant over den sittende James William Trimble med over 9000 stemmer, og ble den første republikaneren til å representere Arkansas i Kongressen siden rekonstruksjonstiden etter den amerikanske borgerkrigen. Hammerschmidt ble valgt til dette embetet ytterligere tolv ganger, og tjente slik i tjueseks sammenhengende år fra 3. januar 1967 til 3. januar 1993. Han ble svært populær i sitt eget distrikt, selv om de fleste av beboerne aldri hadde vært representert av en republikaner før. Han ble etterfulgt av Tim Hutchinson fra samme parti.

Ved valget i 1974 beseiret han den senere president Bill Clinton som da var lærer i juss ved University of Arkansas, med bare noen få tusen stemmer. Clinton hadde sterkt kritisert Hammerschmidt for å være en av de få republikanerne som sto ved president Richard Nixon sin side etter Watergate-skandalen. Hammerschmidt var et medlem av presidentens kommisjon for Aviation Security and Terrorism (PCAST) som ble satt opp i september 1989 for å gjennomgå og rapportere om luftfart og dens sikkerhetspolitikk som følge av Lockerbie-saken 21. desember 1988.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «John Paul Hammerschmidt dies at 92». arkansasonline.com. 1. april 2015. Besøkt 2. april 2015.