John Greenleaf Whittier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Greenlaef Whittier, 1885

John Greenleaf Whittier (født 17. desember 1807 i Haverhill, Massachusetts, død 7. september 1892 i Hampton Falls, New Hampshire) var en amerikansk salmedikter og forkjemper for å avskaffe slaveriet i USA.

Som journalist jobbet han i starten av sin karriere for ulike aviser i Haverhill og Boston og ble medredaktør for New England Weekly Review. Dette tidsskriftet som kom ut i Hartford i Connecticut var på denne tiden det førende talerøret for Whig Party. Whittier var kveker og arbeidet aktivt mot slaveriet i Sørstatene. Både i sitt journalistiske arbeid og i dikt som Ichabod forfektet han abolisjonisme. Blant hans omfangsrike verker er romanen Leaves from Margaret Smith's Journal (1849).

I sin levetid var Whittier blant de mest respekterte forfattere i USA. I dag er han best husket som salmedikter, og sangene hans blir fremdeles brukt både i USA og i Norge hvor han er representert i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013 med salmen «Du Far og Herre» (Org. «Dear Lord and Father of mankind»).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]