John Arne Markussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Arne Markussen
John Arne Markussen Norges Bank Årstale (190631).jpg
John Arne Markussen på sentralbanksjefens årstale i 2016
Født20. mai 1953[1]Rediger på Wikidata (68 år)
RepvågRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, redaktørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

John Arne Markussen (født 20. mai 1953) er en norsk forfatter, pressemann og næringslivsleder, fra 2011 til 2018 var han sjefredaktør i Dagbladet.

Markussen er opprinnelig fra Nordkapp, startet livet i Repvåg, og har sjøsamiske røtter. Han gikk på ungdomsskole i Båtsfjord og videregående skole i Alta. Der begynte han også sin journalistiske virksomhet, i Altaposten.[2]

Han begynte å arbeide i Dagbladet for første gang i sommerjobb i 1977. Siden har han arbeidet som journalist, utenrikskorrespondent og nyhetsredaktør i avisen. Markussen har også arbeidet som frilanser og i A-pressens tidligere TV-satsing Nyhetskanalen.[3]

Da han i 2011 overtok sjefredaktørstillingen i Dagbladet etter Lars Helle hadde han de siste årene vært konsernredaktør i Berner Gruppen, avisens eierselskap.[4] I hans redaktørtid tok Dagbladet viktige steg i retning av å bli et moderne, digitalt mediehus med sterke posisjoner på nye plattformer, samtidig som det ble satset betydelig ressurser på undersøkende journalistikk.[trenger referanse] I perioden 2012 til 2018 tok Dagbladet den ettertraktede SKUP-priser tre ganger, vant Den store journalistprisen tre ganger og høstet også internasjonal heder for flere redaksjonelle prosjekter. Tidlig i hans redaktørperiode fikk Dagbladet nytt eierskap. Mediehuset ble solgt til det danske Aller konsernet. Etter mange krevende økonomiske år med store nedbemanninger har Dagbladet fra 2016 og senere oppnådd bedre økonomiske resultater.

Markussen gikk av som sjefredaktør i Dagbladet 18. juni 2018, etter nærmere syv år i jobben.[trenger referanse] Fra sommeren 2018 er Markussen direktør for forretningsutvikling i Aller Media.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Norske redaktører - voktere av enigheten, Forlaget Ny Dag (sammen med Svein Erik Bakken og Kai Rosenberg) 1979
  • Når du hører om mitt liv – : rapport om narkotika i Norge, Grøndahl (sammen med Inger Bentzrud, foto ved Jacques Hvistendahl) (1982)
  • Staff – fra innsiden, Grøndahl (1985)
  • Kapteinen : historien om Hugo Larsen og «Scandinavian Star», Gyldendal (1991)
  • Frihet og frykt : nærbilder fra USA, Gyldendal (1996)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Sjøsame ny redaktør i Dagbladet», Sagat.no (Besøkt 5. november 2011)
  3. ^ Journalisten (Besøkt 5. november 2011)
  4. ^ Aftenposten 4. november 2011, side 9 kulturseksjonen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]