Johannes X

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes X

Johannes X (født ca 860 i Tossignano nær Imola i Romagna, død 28. mai 928 i Roma) var pave fra mars 914 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johannes ble født i Tossignano i Romagna, men dato er ikke kjent. Man vet at han av slekten Cenci og da var i slekt med Teodora, som var hustru till senatoren greve Theophylact av Tusculum og meget innflytelserik.

Prest, biskop[rediger | rediger kilde]

Johannes var diakon, ble biskop av Bologna, og omkring 905 ettertrådte han Kailo som erkebiskop av Ravenna, noe han ennå var den 5. februar 914.

Pave[rediger | rediger kilde]

I følge Liudprand av Cremona hadde Johannes Teodora å takke for sin opphøyelse på pavestolen ettersom hun, fortsetter Liudprand, ville skjule at hun skulle ha hatt et utilbørlig forhold med ham. Dette turde ha vært grunnløs baktale, ettersom Liudprand skrev sin historie 50 år etter hendelsen samt var hatsk innstilt mot romerne og derfor gjentatte ganger baktalte og svertet dem.

Senere foranlediget pave Johannes ekteskapet mellom Marozia og Alberik I, sønn av Alberik av Tusculum.

Johannes gjorde forsøk på å vinna visse slaviske folk for den katolske kirke, og ville knytte bedre bånd med kirken i Spania. Sin største berømmelse vant Johannes som politiker og feltherre. Han kronet Berengar av Friuli til keiser, forente Italias fyrster mot sarasenerne og slo dem i slaget ved Garigliano (916). Etter Berengars mord (924) sluttet pave Johannes forbund med Hugo av Burgund, noe som ble misbilliget av romerne.

Etter anstiftelse fra Marozia ble han kastet i fengsel i 928, der han døde - i følge Liudprand myrdet ved kvelning, men i følge Flodoard av Reims død av den angst som fangeskapet medførte. Johannes' bror Petrus, som var prefekt av Roma, ble myrdet i juni samme år.

Johannes ble sannsynligvis begravet i Laterankirken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]