Johannes Lupi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Lupi
Født1506[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cambrai, Frankrike
Død20. des. 1539[1][4][5][6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse KomponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NederlandRediger på Wikidata

Johannes Lupi (født ca 1506 på ukjent sted; død 20. desember 1539) var en fransk renessansekomponist innen den fransk-flamske skolen som hovedsakelig var aktiv i Cambrai, et av tidens viktigste musikksentra.[7]

Han tilhørte generasjonen etter Josquin, og selv om Lupi er relativt ubetydelig som komponist, var han en dyktig polyfoniker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lupis fødested er ukjent, men han var korgutt i Cambrai, hvor han også bodde det meste av sitt liv. I 1522 til 1526 studerte han i Leuven og ble i 1527 kormester i Cambrai-katedralen, en stilling som i tillegg til undervisningsplikten vanligvis også medførte plikt til å skaffe korguttene kost og losji. Han ble gjentatt ganger oppsagt og tatt til nåde igjen. Oppsigelsesgrunnen var vanligvis slett disiplin, men også slett bokholderi.

Johannes Lupi led av en ukjent kronisk lidelse som i økende grad plaget ham i 1530-årene og han måtte som følge av denne forlate sin stilling i 1535; sykdommen førte senere også til hans tidlige død.

Stil og innflytelse[rediger | rediger kilde]

All musikk vi kjenner etter ham er a cappella vokalmusikk. Bare to messer er kjent, men han skrev en rekke motetter og chansons. Motettene ble samlet og trykket i 1542 av Pierre Attaingnant. Johannes Lupi tonesatte bl.a. Erasmus' nekrolog over komponisten Johannes Ockeghem.

Stilmessig er Lupis musikk beslektet med Nicolas Gomberts og utviser typiske tendenser for generasjonen etter Josquin: en tett polyfon sats og en forkjærlighet for polyfone imitasjoner. Lupi var imidlertid særlig opptatt av teksten og var i stand til å lage forståelig musikk i åttestemmig kontrapunkt. Hans chansons kjennetegnes av en vid tematisk spennvidde fra det seriøse til det slibrige.

Andre musikere med lignende navn[rediger | rediger kilde]

Lupi bli noen ganger forvekslet med andre musikere i det sekstende århundre. Johannes Lupi var navnet på to andre ukjente personer på denne tiden, men ingen av dem var komponister. En var aktiv i Nivelles, en annen i Antwerpen, begge i den første halvpart av århundret. I tillegg fantes en musiker ved navn Lupus, ofte vist til av samtidige musikkvitere som «den italienske Lupus». Hans verk er overlevert i Medici Codex. En annen komponist ved navn Lupus Hellinck, kan ha vært den italienske Lupus. Endelig fantes en hel familie av musikere som het Lupo. Av denne familien var bare Ambrose Lupi fra Milano aktiv i det sekstende århundret. Atter en annen Lupi, Didier Lupo Second, arbeidet i Lyon midtveis i århundret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • "Johannes Lupi," i The New Grove Dictionary of Music and Musicians, red. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • Gustave Reese, Music in the Renaissance. New York, W.W. Norton & Co., 1954. ISBN 0-393-09530-4

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ NUKAT, NUKAT autoritetspost n2005111028[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Musicalics, Musicalics composer ID 80247, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Lupi,_Johannes, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave 21506912, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6gm9nw9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Keith Johnson. «Johannes Lupi». AllMusic, avdeling av All Media Network, LLC. Besøkt 14. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]