Johanna Olweus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanna Olweus
Født29. april 1965 (54 år)
Beskjeftigelse Lege, professor
Nasjonalitet Norge

Johanna Olweus (født 29. april 1965) er en norsk professor i medisin, kjent for forskning på immunologi og behandling av kreft.

Etter cand.med. 1992 studerte hun benmargskreft i tre år med NTNF doktorgradsstipend ved Becton Dickinson Immunocytometry Systems i San Jose, California, USA, hvorfra hun i 1997 returnerte for turnus ved sentralsykehuset i Buskerud. Olweus disputerte til dr.med. i 1998 ved Avdeling for Patologi, Universitetet i Bergen på avhandlingen Tidlige trinn i human myelopoiese, som viste blant annet at stamceller i benmargen i tidlige modningstrinn kan renses.[1] Hun ble spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin 2006. I 2007 ble hun seksjonsoverlege ved Immunologisk institutt ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet og president i Norsk selskap for immunologi.[2] I 2008 ble hun ny forskningssjef for Radiumhospitalet. I tillegg er hun professor II ved institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet[3]ved Universitetet i Oslo, der hennes forskergruppe (Olweusgruppen)[4] i 2011 vant Idéprisen på kroner 100 000 for å ha laget nytt reagens med stort potensial innen immunterapi for kreft, infeksjoner og autoimmune sykdommer.[5]

Hennes far Dan Olweus (født 1931) er tidligere professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og Olweus voks opp på Bolstadøyri.

Referanser[rediger | rediger kilde]