Johanna III av Navarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanna III av Navarra
Dronning av Navarra
Johanna III av Navarra
Regjeringstid1555-1572
Født17. januar 1528
Død9. juni 1572 (44 år)
ForeldreHenrik II av Navarra
Margrete av Navarra
EktefelleVilhelm V av Kleve
Anton av Bourbon
BarnMed Anton av Bourbon Henrik IV
Kathrine av Bourbon

Johanna III av Navarra (Jeanne d'Albret), (født 7. januar 1528, død 9. juni 1572, var regjerende dronning av kongeriket Navarra fra 1555 til 1572, ektefellen til Anton av Bourbon og mor til Henrik IV av Frankrike.

Johanna ble født i Saint-Germain-en-Laye, Yvelines som datter av Henrik II av Navarra og Margrete av Navarra. Margrete var søster av Frans I av Frankrike, og Johanna vokste opp ved det franske hoffet. Da hun var 13 år gammel inngikk hun ekteskap med Vilhelm V av Kleve, men dette ble annullert fire år senere.

Etter at Henrik II ble konge giftet Johanna seg med Anton av Bourbon, som skulle bli arving til tronen om slekten Valois skulle dø ut.

I 1555 døde Henrik II av Navarra og Johanna og hennes ektefelle ble Navarras regenter. I hennes første regjeringsår innkalte Johanna til en konferanse med hugenottministrene noe som ledet til att hun erklærte kalvinismen som offisiell religion i kongedømmet.

Maktkampen mellom katolikker og hugenotter om det franske hoffet og hele Frankrike ledet til religionskrig. Anton av Bourbon valgte å støtte katolikkene. Etter hans død ble sønnen Henrik «første prins av blodet».

I 1567 brøt krigen ut igjen og Johanna flyktet til hugenottenes by La Rochelle. I forbindelse med fredsforhandlinger startet hun offisielle samtaler om et gifrermål mellom sønnen Henrik og franskekongens søster Margrete. Johanna døde i Paris to måneder før bryllupet.