Johan Reinhold Aspelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Reinhold Aspelin
Johan Reinhold Aspelin.JPG
Født1. august 1842[1]
Messukylä
Død29. mai 1915 (72 år)
Helsingfors
Utdannet ved Helsingfors universitet
Beskjeftigelse Arkeolog
Nasjonalitet Storfyrstedømmet Finland
Medlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Fagfeltarkeologi
Akademisk graddoktor nauk

Johan Reinhold Aspelin (født 1. august 1842 i Messukylä, Finland, død 29. mai 1915 i Helsingfors) var en finsk arkeolog. Aspelin var gift med Anna Nielsen som døde i 1930.

Han var bror av kunsthistorikeren Eliel Aspelin.

Finlands første professor i arkeologi[rediger | rediger kilde]

Aspelin, som anses å være grunnleggeren av den arkeologiske forskningen i Finland, innledet sine studier ved Helsingfors universitet i 1862, fikk magistergraden i 1869. Hans forskningsinteresser omfattet så vel Finlands som de finsk-ugriske folkens tidlige historie. Årene 18711873 gjennomførte han en lengre studiereise til museer i Russland og forsvarte sin doktorsavhandling ”Suomalais-ugrilaisen muinaistutkinnon alkeita” i 1875. Aspelin bedrev også museumsstudier i Skandinavia, Tyskland og Baltikum. Sistnevnte år ble han amanuensis ved universitetets historisk-etnografiske museum, men allerede i 1867 hadde han hatt lignende arbeid ved statsarkivet i Helsingfors. Tittelen filosofisk doktor fikk han først i 1877 og samtidig utkom første delen av i en serie av fem i det store bildeverket ”Muinaisjäänöksiä Suomen suvun asumus-aloilta”. Det, som var en slags supplement til doktorsavhandlingen, vakte internasjonal oppmerksomhet og ble oversatt til franske. Aspelin arbeidet som ekstraordinær professor i Nordisk arkeologi ved Helsingfors universitet 18781885 og publiserte sistnevnte år den første oversikten over Finlands tidlige historie, ”Suomen asukkaat pakanuuden aikana”. Den var en sammenfatning av hans arkeologiske forskningsresultat som omhandlet Finland og skrevet i en populær stil.

Undersøkelser av finnenes oldtid[rediger | rediger kilde]

Aspelin innleddet sin yrkesbane som historiker og interesserte seg for Österbottens historiske minner, undersøkte Malax sogn og Korsholms slott, men da han innså at de historiske kildene ikke kunne gi så mye informasjon om eldre tider, begynte han å interessere seg for arkeologi. Svenskspråklig som han var så han over mot Sverige som var banebrytende innen emnet. Aspelin tok til sin oppgave å utrede den finske folkestammens fortid og dets folkevandring til det nåværende Finland.

Finlands første statsarkeolog[rediger | rediger kilde]

I 1883 ble den første fortidsminnesloven vedtatt i Finland etter Aspelins direktiv og året etter ble Arkeologiska kommissionen grunnlagt (det nåværende Musumsverket i Finland), som koordinator ble en statsarkeolog anstilt, som hadde som oppgave å ha det overordnede ansvaret for Finlands forhistoriske og historiske oldsaker og lede forskningsarbeidene på dette område. I 1885 forlot Aspelin sin stilling ved Helsingfors universitet da han ble utnevnt til Finlands første statsarkeolog, som Aspelin var fram til sin død i 1915.

Genealog og fotograf[rediger | rediger kilde]

Ved siden av å være organisator av fortidsminnesbeskyttelsen i Finland, var han med om å grunnlegge Finska fornminnesföreningen i 1870, og var lenge dets sekretær og fra 1885 dets leder. Aspelin var også en av foregangsmennene for opprettelsen av Finlands nasjonalmuseum. Dessutten var han dokumentarfotograf og slektsforsker, ble titulert riddarhusgenealog 1878-1882 og grunnla den kildekritiske genealogiske skolen i Finland.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Kokoilemia muinaistutkinnon alalta. 1, Etelä-Pohjanmaalta (1871)
  • Suomalais-ugrilaisen muinaistutkinnon alkeita (1875)
  • Muinaisjäännöksiä Suomen suvun asumus-aloilta. (1877–1884) (Oversatt til fransk av G. Biaudet under tittelen ”Antiquités du Nord finno-ougrien”)
  • De la civilisation préhistorique des peuples permiens et de leur commerce avec l'Orient. Notice archéologique (1878)
  • La Rosomonorum Gens et le Ruotsi. Etude d'histoire et d'archéologie respectueusement dédiée au Congrès archéologique d'Odessa le 27 (15) août 1884 (1884)
  • Suomen asukkaat pakanuuden aikana (1885)
  • Types de peuples de l'ancienne Asie centrale. Souvenir de l'Iénisséi. Dédié à la Société impériale d'archéologie de Moscou (1890)
  • Opuscula Aspeliniana: kirjoitelmia kulttuurihistoriamme varhaistaipaleelta, 2 bind (1942)

Om Aspelin kan man lese i:

  • Alt-Altaische Kunstdenkmäler: Briefe und Bildermaterial von J.R Aspelins Reisen in Sibirien und der Mongolei 1887-1889 / herausgegeben von Hjalmar Appelgren-Kivalo (1931)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12552886k

Kilder[rediger | rediger kilde]