Johan Lindeqvist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Lindeqvist (født 7. oktober 1823 i Östra Gerum socken, Skaraborg, Sverige, død 31. juli 1898 i Ny socken, Värmland, Sverige) var statsagronom i Norge 1854-1871. Han er i dag mest kjent for sitt arbeid for å utvikle husdyravl i Norge, og for sitt arbeid for å reformere husmannsvesenet.

Lindeqvist var utdannet veterinær fra Veterinärinnrättningen Skara og agronom fra Degeberg Landtbruksinstitutt. Her var han lærer i husdyrfag fra 1844 til 1852. Som statsagronom tok Lindeqvist initiativ til det første fesjå i Kviteseid, holdt i 1856. Dette ble i 1866 den første statsutstilling for storfe, og utgangspunktet for den årlige landbruksmessen Dyrsku'n som fortsatt avholdes i dag.

I 1870 lanserte Lindeqvist en ny mal for husmannskontrakter, som innebar radikalt styrkede rettigheter for husmennene. Denne hadde da alt med suksess blitt prøvd ut i samarbeid med hans venn Erik Jørgensen Blakstad på Blakstad gård i Asker, først på husmannsplassen Eidbråten.

Lindeqvist ble høsten 1966 hedret med et minnesmerkeNorges landbrukshøgskole ved institutt for husdyrbruk, utført av billedhuggeren Arne Durban.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]