Jofa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wayne Gretzky med en Jofa 235-hjelm på hodet

Jofa (en forkortelse for Jonssons fabriker) var en svensk produsent av idrettsutstyr for blant annet ishockey, bandy og ridning, basert i Malung.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Niss Oskar Jonsson grunnla Jofa i 1926. Ettersom han var mindreårig måtte han i 1926 stifte firmaet i farens navn. Jofa hadde sprunget ut av Malungs klynge av skinnindustrier. Det var av spillmaterial fra skinnindustrien som Niss-Oskar fremstilte sitt første produkt – skøyteremmer. Jonssons første fabrikk startet opp i et tidligere garveri. Jonsson begynte deretter å produsere skibindinger, hansker og skistaver. Da de store varehusene i StockholmPUB, Idrottsmagasinet og Åhlén & Holm – la inn bestillinger hos Jonsson, fikk firmaet en god start. I 1935 tok foretaket navnet Jofa (for JOnssons FAbriker). Jonsson gikk i kompaniskap med skifabrikanten Mikael Larsson i Hudiksvall, og så startet Jofa en skifabrik i Tallåsen. Av overskuddsvirket ble det bygget møbler, som i løpet av 1940-talet ble fabrikkens hovedprodukter.

I starten hadde Jonsson bare to ansatte, men etter kort tid begynte han å ansette sine klassekamerater. Loftsrommet der virksomheten holdt til den første tiden ble snart for lite, og han lyktes med å overtale sine foreldre til å selge kuene på gården, slik at han kunne innrede fjøset til verksted. I 1929 hadde han 31 ansatte, og i tillegg en mengde leilighetsarbeidere rundt om på bygda. I 1933 kjøpte han Emilshus, et garveri i Hole, og i årene fremover ble fabrikken bygget ut. Tomten var ikke stor, og den opprinnelige bygningen ble derfor bygget ut i høyden. Fabrikken var den første bygningen i Malung som fikk installert heis.

Antallet arbeidere fortsatte å øke, i 1935 hadde Jofa 107 ansatte, i 1938 var tallet økt til 137 ansatte og i 1941 hadde foretaket hele 400 ansatte. Samtidig ble det åpnet stadig flere produksjonsenheter. I 1946 åpnet Jofa verksteder på Sollerön og i Ambjörby i det nordlige Värmland, og i 1947 åpnet et verksted i Dala-Järna. I 1949 ble det åpnet et verksted for produksjon av skinnartikler i Vansbro. Under annen verdenskrig vokste foretaket videre, takket være at det svenske militæret («Krigsmakten») la inn bestillinger på telt og uniformer. I 1960 ble Niss Oskar Jonsson slått til ridder av Vasaorden, første klasse.

Ishockeyhjelmer fra Jofa.

I 1961 fikk Jofa verdenspatent på VM-hjelmen.[1] Ishockeyspilleren Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson ble viktig for Jofas markedsføringsstrategi. Nilsson arbeidet ved siden av ishockeyen som produktutvikler i Jofa.[2] I 1963 begynte Jofa å produsere ishockeyhjelmer, og bedriften var i verdenstoppen på dette feltet i mange år. Senere ble ishockey-sortimentet utvidet til også å omfatte kroppsbeskyttelse, skøyter og køller.

1973 ble firmaet solgt til AB Volvo, som senere solgte det videre til finske Karhu. Fra 2004 ble Jofa en del av Reebok-konsernet, som i 2006 ble kjøpt opp av Adidas. Senere ble produksjonen av hjelmer flyttet til Kina, og i Malung finnes det nå[når?] bare et lager. I årenes løp har spillere som Lennart Svedberg, Börje Salming, Peter Forsberg, Igor Larionov, Václav Nedomanský, Jaromír Jágr, Mario Lemieux og Wayne Gretzky spilt med hjelmer fra Jofa.[3] Den siste NHL-spilleren som brukte en Jofa-hjelm var Teemu Selänne i 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sista Jofahjälmen från Malung». Dagens industri (svensk). 1. januar 2013. Besøkt 22. februar 2021. 
  2. ^ «Enkelt när Dubbel-Nisse firar 75 år». Värmlands Folkblad (svensk). 8. mars 2011. Besøkt 22. februar 2021. 
  3. ^ «Sista hjälmen från Jofa». dt.se (svensk). 13. desember 2012. Besøkt 22. februar 2021. «1961 fick Jofa AB i Malung världspatent på VM-hjälmen. Den blev förebild för de hjälmar från Malungsfabriken som i decennier syntes i TV och skyddade huvudet på världens hockeyspelare såväl som skridskoåkande barn. På torsdagen gjordes den sista Malungshjälmen.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jofas skapare – Niss Oskar Jonsson, Kajsa Bondpä i årboken Dalarna 1996
  • Jofa 15 år: Jonssons fabriker AB, Malung, 1926–1941
  • Jofa 25 år: Jubileumsskrift 1926–1951