Joe Donnelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Joe Donnelly
Joe Donnelly, official portrait, 113th Congress.jpg
Født29. september 1955 (62 år)
Queens
Utdannet ved University of Notre Dame (–1977), Washington and Lee University School of Law, University of Notre Dame (–1981)
Beskjeftigelse Politiker, advokat, bedriftsleder
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

Joseph Simon «Joe» Donnelly (født 29. september 1955 i Massapequa i New York) er en amerikansk jurist, forretningsmann og politiker for Det demokratiske partiet. Han ble valgt inn i det amerikanske Senatet ved valget i 2012.

Oppvekst, utdannelse og privat karriere[rediger | rediger kilde]

Joe Donelly ble født og vokste opp på Long Island. Han avla eksamen i jus ved Notre Dame University i 1981. Han praktiserte jus fram til 1996 da han startet trykkerifirmaet Marking Solutions.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Donelly var medlem i styret for en valgkomite og leder av et skolestyre i Indiana. Han gjorde et mislykket forsøk på å bli valgt til Attorney General i Indiana i 1988 og lyktes heller ikke komme inn i Indianas delstatsforsamling i 1990.

I 2006 ble han valgt inn i Representantens hus.

I valgkampen foran senatsvalget i 2012 presenterte han seg som opptatt av middelklassens interesser, mens han anklaget sin motstander Richard Mourdock for å være en «Wall Street kandidat». Han fokuserte på å ville fjerne skattehull, redusere skattene for jobbskapere, kutte i offentlige utgifter for å få ned budsjettunderskuddet

Richard Mourdock var i utgangspunktet favoritt til å vinne valget. Meningsmålingene viste et forholdsvis jevnt løp, men med Murdock stort sett noe foran. Etter en debatt hvor Mourdock som er motstander av abort også etter voldtekt uttrykte at barn som var blitt unnfanget ved voldtekt var kommet til ved Guds vilje gikk imidlertid Donelly forbi. Han vant valget med ca. fem prosentpoeng flere stemmer enn Murdock.[1]

Politisk profil[rediger | rediger kilde]

Donnelly tilhører en moderat[2][3], delvis konservativ fløy i Det demokratiske partiet og er medlem av Blue Dog Coalition i kongressen som består av selverklærte moderate demokrater. Han er motstander av fri abort, tilhenger av liberale våpenlover, for øke minstelønner og ønsker å minske innvandringen gjennom sterkere grensevern og kontroll av arbeidsgivere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Seung Min Kim: Joe Donnelly upsets Richard Mourdock in Indiana Politico, 7. november 2012
  2. ^ Matthew Tully: Matthew Tully: Joe Donnelly is moderate by the numbers Indystars, 25. oktober 2012
  3. ^ Mary Beth Schneider og Chris Sikich: In Senate race, Donnelly, Mourdock have completely different views on how to resolve the issues Indystar.com, 20. oktober 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Chris Chocola 
Kongressrepresentant for Indianas 2. distrikt
Etterfølger:
 Jackie Walorski 
Forgjenger:
 Richard Lugar 
Klasse 1-senator fra Indiana
(2013–)
Etterfølger:
 Sittende.