Joakim Aune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joakim Aune
Født10. aug. 1993Rediger på Wikidata (30 år)
BeskjeftigelseSkihopper Rediger på Wikidata
SøskenMalin Aune
NasjonalitetNorge
SportSkihopping[1]

Joakim Larsen Aune (født 10. august 1993) er en norsk tidligere skihopper som representerte Byåsen Idrettslag og Trønderhopp. Han er for tiden assistenttrener for det kinesiske hopplandslaget.

Idrettskarriere[rediger | rediger kilde]

Han deltok i Vinteruniversiaden 2015 i slovakiske Štrbské Pleso, hvor han kom på 20. plass i normalbakken og 8. plass i laghopp.

I kontinentalcupen 2016/17 endte han på pallen fire ganger. Den gode hoppingen hans der gjorde at landslagstrener Alexander Stöckl belønnet Aune med verdenscupdeltakelse ut sesongen. Han debuterte i verdenscupen i Holmenkollen 12. mars 2017, hvor han kom på en 21. plass, hvor han også tok sine første verdenscuppoeng. Han fulgte opp dette med en 18. plass på hjemmebane i Granåsen i Trondheim, som er hans beste plassering i verdenscupen. Han kvalifiserte seg ikke til rennet i Vikersund, og endte dermed på en 38. plass i første utgaven av Raw Air. Under kvalifiseringen til sesongens nest siste renn i Planica satte han personlig rekord med 204 meter, men klarte ikke å kvalifisere seg.

I mars 2018 kunngjorde Aune at han la opp som skihopper, etter at han ikke klarte å kvalifisere seg til Raw Air-rennene i Holmenkollen og på Lillehammer, og endte dermed på en 73. plass sammenlagt i Raw Air 2018.[2] Imidlertid var han tilbake i hoppbakken senere samme år. 8. mars 2019 var han tilbake i verdenscupen, og klarte ikke å kvalifisere seg til rennet i Holmenkollen. I rennet på Lillehammer 12. mars lyktes han å kvalifisere seg, og ble diskvalifisert. Det skulle senere vise seg å være hans siste verdenscupdeltakelse. I Raw Air 2019 kom han på en 77. plass sammenlagt.

I november 2020 kunngjorde Aune at han la opp for andre gang gjennom to innlegg på hans Instagram-profil.

Helse[rediger | rediger kilde]

Aune har krystallsyken og Ménières sykdom, som fører til at han har både balanseproblemer og tinnitus, og er i tillegg døv på det venstre øret.[3]

Familie[rediger | rediger kilde]

Joakim Aune er eldre bror av håndballspilleren Malin Aune, som har to ganger vært europamester med det norske kvinnelandslaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIS-databasen, FIS skihopper-ID 167417, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Joakim Aune legger opp NRK
  3. ^ «Hoppkometen var svimmel da han satte utfor, og synet var nesten borte: - Det var helt uforsvarlig» (norsk). Aftenposten. 15. mars 2017. Besøkt 14. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]